New Articles17 jun '13 17:00Aangepast op 17 jun '13 17:36

VVD: Vasthouden aan windmolens op land

Auteur: Ruth Van der Vlugt

Regeringspartij VVD wil vasthouden aan de afspraken van het regeerakkoord. Daarin staat dat het Rijk in 2020 ongeveer drie keer zoveel windenergie wil opwekken als nu het geval is. Dat zei Remco Dijkstra van de VVD in het programma BNR Duurzaam. De VVD reageert daarmee op het advies van het Centraal Planbureau om de plannen voor wind op land vijf jaar uit te stellen.

Volgens het CPB is de vraag naar energie door de economische crisis op dit moment laag. Daarnaast is er sprake van overcapaciteit. Een uitbreiding van het aantal windmolens kan daarom beter worden uitgesteld, zo stelt het Centraal Planbureau. Op dit moment wordt er 2100 megawatt (MW) aan energie opgewekt. Daar komt binnen een paar jaar nog 400 megawatt bij.

Mocht het kabinet het advies van het CPB overnemen, dan worden de EU-doelstellingen van 16 procent duurzame energie in 2020 niet gehaald. Nederland zou dan blijven steken op 14,5 procent. Werkgeversorganisatie VNO-NCW stelde eerder al dat 16 procent niet haalbaar is. Ook het Planbureau voor de Leefomgeving kwam met diezelfde conclusie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen