Nederlandse politie wil Amerikaans onderzoek orgaanhandel
De Nederlandse politie wil dat in de Verenigde Staten onderzoek wordt gedaan naar orgaanhandel. Aanleiding is een reportage van KRO Brandpunt waaruit blijkt dat nierpatiënten in het buitenland een nier kunnen kopen en dat is verboden.
Het actualiteitenprogramma liet zondag met undercoverbeelden zien hoe tussenhandelaren in de Verenigde Staten bemiddelen in transplantaties in Mexico.
De politie-expert mensenhandel van de Landelijke Eenheid, Henk Werson, zei in de uitzending dat zijn Amerikaanse collega’s verder moeten uitzoeken of ze betrokkenen uit een reportage over het onderwerp kunnen vervolgen voor mensenhandel.
Illegale handel
Hoe groot de omvang van de illegale handel in organen precies is, is
onduidelijk. Een Nederlandse arts zegt in het programma in zijn praktijk
patiënten te hebben van wie hij vermoedt dat ze illegaal aan een nieuwe nier
zijn gekomen.
De nationale rapporteur mensenhandel Corinne Dettmeijer pleitte er vorig jaar nog voor orgaanhandel en orgaantoerisme beter in kaart te brengen. "Gelet op het nog steeds nijpende tekort aan orgaandonoren, internationalisering en internet blijft waakzaamheid geboden. Vormen van mensenhandel die wij in het buitenland zien, zullen vroeg of laat ook hier gaan spelen. Daar moeten we op voorbereid zijn'', aldus Dettmeijer toen.
Erasmus Medisch Centrum
In november maakte het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam bekend dat ze een drie jaar durende studie gaat leiden die moet gaan helpen bij de bestrijding van de illegale handel in organen
Door de grote vraag naar organen zijn er steeds meer aanwijzingen voor 'orgaantoerisme', waarbij de patiënt naar het buitenland reist voor transplantatie van een orgaan dat mogelijk gekocht is.
mensenhandel
Onder meer Eurotransplant, opsporingsorganisatie Europol en instituten in Roemenië, Zweden, Bulgarije en Spanje doen mee aan het onderzoek.
De verkoop van organen is wereldwijd verboden. Donoren worden vaak slachtoffer van mensenhandel.