'Kabinet gaat bezuinigen vanwege PVV'
Als het kabinet nog meer gaat bezuinigen, dan komt dit omdat regeringspartijen CDA en VVD geen akkoord over hervormingen kunnen sluiten met gedoogpartner PVV.
Dit zei Sylvester Eijffinger, hoogleraar Financiële Economie aan de Universiteit van Tilburg, woensdag tegen BNR's Roelof Hemmen. Eijffinger zit volgens eigen zeggen in het kamp van de hervormers, economen die zeggen dat er nu niet nog meer bezuinigd moet worden.
De hoogleraar doceert dat bezuinigingen een economische neergang juist versterken. Volgens hem loopt het begrotingstekort juist op, omdat de economische groei door de bezuinigen zal teruglopen.
Coen Teulings
De hoogleraar bevindt zich daarmee in goed gezelschap. Coen Teulings, directeur van het Centraal Planbureau (CPB), schreef in een opiniestuk in de Financial Times dat het kabinet nu niet moet bezuinigen. Volgens hem zijn de negatieve effecten van de bezuinigingen groter dan in eerste instantie gedacht werd.
Toch zijn er ook veel economen die zich in het andere kamp bevinden, het kamp van de bezuinigers. Hemmen vroeg zich dan ook af wie er eigenlijk gelijk heeft. Moet er bezuinigd worden om te voorkomen dat het tekort boven de drie procent zal oplopen - de eis van Europa - of moeten we het begrotingtekort een beetje laten vieren om een structurele groei te bewerkstelligen?
Angst
Eijffinger is stellig: economen en politici die de inhoud van het stabiliteits- en groeipact niet kennen, zullen pleiten voor bezuinigingen. Er is volgens hem een onterechte angst dat Nederland, mocht het begrotingstekort oplopen tot meer dan drie procent, haar AAA-status zal kwijtraken.
De hoogleraar zegt dat het zaak is om aan de Europese Commissie te laten zien dat je wat doet aan het structurele tekort. Dus dat je als land hervormingen gaat doorvoeren die geschoond zijn van de conjunctuur. De Europese Commissie zal Nederland dan voorlopig (één tot twee jaar) respijt geven.
Hervormingen vs. bezuinigingen
De hoogleraar Financiële economie noemt het flexibiliseren van de arbeidsmarkt als een van de belangrijkste peilers voor de hervormingen. Maar dit zijn nu juist onderwerpen waarover de regeringspartijen en de gedoogpartner geen overeenstemming kunnen bereiken. En als de partijen geen overeenstemming zullen bereiken over hervormingen, zal de regering met de billen bloot moeten en het feitelijk tekort terugbrengen. Met andere woorden: bezuinigen.
Donderdag maakt het Centraal Planbureau de economische prognose voor de komende jaren bekend. Maandag vangt het Catshuisconclaaf aan. Tijdens de gesprekken tussen de regeringspartijen CDA en VVD en gedoogpartner PVV onder leiding van premier Rutte zal gesproken worden over extra bezuinigingen bovenop de 18 miljard.