New Articles22 jul '11 15:52Aangepast op 22 jul '11 23:30

Aanslagen in Noorwegen [live update]

Auteur: Saskia van Huijgevoort

In de Noorse hoofdstad Oslo zijn vrijdag tot nu toe zeven personen om het leven gekomen door een bomaanslag. De eerste aanslag vond plaats rond 15.20 uur. Tevens vond er op vrijdagavond een schietpartij plaats op een jeugdkamp van de Noorse arbeiderspartij (AUF) op het eiland Utøya. De politie heeft een persoon aangehouden op het eiland.

Hieronder de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen uren:
22:45 uur:
De Noorse politie gaat niet uit van een actie van internationale terroristen bij de dodelijke aanslagen van vrijdag. De herkomst van de daders wordt in eigen land gezocht, meldde het Noorse persbureau NTB.
22:00 uur:
Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert toeristen om het centrum van Oslo en andere drukbezochte plaatsen te mijden. Op andere plekken wordt aangeraden "waakzaamheid te betrachten". Dat schrijft het ministerie in een reisadvies over het land. Een woordvoerder meldt dat er ongeveer 2.500 Nederlanders in Oslo wonen en daarnaast "zullen er aardig wat Nederlandse toeristen zijn". Er zijn geen aanwijzingen dat er Nederlanders zijn onder de slachtoffers van de aanslagen.
21:15 uur:
De terreurorganisatie Ansar al-Jihad al-Alami (Helpers van de Globale Jihad) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen in Oslo en op het eiland Utøya, meldde The New York Times vrijdag. De krant baseert zich op uitlatingen van terrorismedeskundige Will McCants. Ansar al Jihad al-Alami zou in een verklaring hebben gezegd dat de aanslagen een antwoord zijn op de aanwezigheid van het Noorse leger in Afghanistan.
20:35 uur:
De Noorse koning Harald V is inmiddels door de politie in veiligheid gebracht, met het oog op de aanslagen vrijdagmiddag. De 74-jarige vorst is volgens de politie ook een mogelijk doelwit van een aanslag. De politie bracht eerder de regering op een onbekend adres of op onbekende adressen in veiligheid.
19:15 uur:
Het is nog niet bekend of er een direct verband is met de bomaanslag in Oslo.
De premier had gepland zaterdag bij de bijeenkomst op het eiland aanwezig te zijn, bevestigde hij tegen het tv-station TV 2.
Premier ondergedoken
De Noorse premier Jens Stoltenberg houdt zijn verblijfplaats geheim. Hij doet dat op advies van de politie.
Stoltenberg zei in een interview met de staatsomroep dat het te vroeg is om te concluderen dat de bomaanslag bij het ministerie van Olie een terroristische aanslag is. De politicus zei ook dat hij en zijn ministers veilig lijken te zijn.
Jeugdkamp
Op het jeugdkamp stapte een agent het kamp binnen met de mededeling dat het een routinecontrole was, wegens de aanslag in Oslo. Daarna begon hij te schieten.
Kinderen zouden zwemmend proberen het eiland af te vluchten en weten niet wie er schiet, schreef een vader op twitter die net zijn dochter aan de lijn had. De schutter zou verkleed gaan als politieman.
Meer daarover hier op bnr.nl en op de radiozender.
De bomaanslag is gepleegd op het ministerie van Olie, zo meldde de Noorse politie.
De politie vermoedt dat er nog meer bommen in de hoofdstad liggen. Het Noorse tv-station TV2 wordt op dit moment ontruimd, evenals het centraal station. Meer details zijn nog niet bekend.
Arrestanten
Drie mensen zijn gearresteerd, zei het hoofd van de Noorse veiligheidspolitie, Janne Kristiansen. Twee van hen in Noorwegen en één in Duitsland.
De Oeigoerse uit China, een Irakese en een Oezbeekse mannen hebben naar verluidt banden met Al-Qaeda en worden gekoppeld aan bomaanslagen in de VS en Groot-Brittannië.
Aankondiging op YouTube
Persbureau AP zegt dat ze door de Noorse politie op de hoogte zijn gebracht van een video op YouTube waarin de aanslag zou zijn aangekondigd.
De titel van het filmpje was oorspronkelijk "Wybuch w Oslo - Explosie in Oslo - 22.07.2011. Wybuch". Wubuch betekent een explosie in het Pools. Later werd de titel van de video veranderd in 'hamsters'.
Een of meerdere explosies
De politie in Oslo zegt te kunnen bevestigen dat er 'een of meerdere' explosies plaatsvonden in de hoofdstad.
"Tot nu toe, kunnen we niets zeggen over de omvang van de schade en of er een of meerdere explosies zijn geweest."
Twitter
Ooggetuigen op twitter schreven dat er op Youngstorget square een tweede bomaanslag gepleegd zou zijn. Deze berichten zijn niet bevestigd. Beelden op deze webcam lopen nog wel wat achter, maar daar is ook niets op te zien. Wel verschijnen er op YouTube beelden van een explosie achter het parlementsgebouw, waar toen al puin op de straten lag van de eerste aanslag. Onduidelijk is of deze beelden echt zijn.
De Noorse politie heeft tegen de krant Aftenposten gezegd dat er mogelijk meer bommen zijn geplaatst in de omgeving van het regeringsgebouw.
Grote delen van de stad zijn geëvacueerd. Inwoners moet gebruik van mobiele telefoons beperken. Omstanders spreken over de geur van zwavel.
Explosies
Eerder werd ook gemeld door de Noorse radiozender NRK dat de Noorse premier Jens Stoltenberg gewond was. Later werd dat ontkend. De premier zou niet in de regeringswijk zijn geweest op het moment van de ontploffing.