Nieuws28 apr '16 15:21Aangepast op 28 apr '16 18:02

Big Data: vriend of vijand? De WRR wil verscherpt toezicht

Auteur: Didi Levison

Het gebruik van Big Data door de overheid moet aan veel strakker en beter toezicht worden onderworpen. Gebeurt dat niet, dan zal de samenleving veel killer worden, waarschuwt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, een belangrijke adviseur van het kabinet.

Volgens de WRR biedt het gebruik van Big Data veel kansen voor de overheid, bijvoorbeeld bij de bestrijding van fraude. Maar het heeft ook een duistere keerzijde, zegt Ernst Hirsch Ballin van de WRR. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een persoon toevallig tien keer op dezelfde plaats is met een plausibele reden. Deze persoon loopt de kans om als verdacht bestempeld te worden. “En dan kan de verleiding ontstaan om uit de waarschijnlijkheid van een bepaalde samenhang verregaande conclusies te trekken”, vertelt Hirsch Ballin.

Hirsch Ballin heerst dat maatregelen van Big Data in dat geval een bedreiging in plaats van een ruggensteun worden voor de samenleving. Daarnaast is constante dataverzameling van mensen niet bevorderlijk voor het gevoel van veiligheid van de burger. “Als mensen zich voortdurend geobserveerd voelen dan heeft dat een verkillend effect op de persoonlijke vrijheid”, zegt Hirsch Ballin.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen