New Articles6 mei '11 11:10

AVRO en TROS willen samen verder

Auteur: Thijs Baas

De directies van de AVRO en de TROS onderzoeken de mogelijkheden van een fusie. De omroepen blijven overigens als aparte merknamen bestaan.

Annie Brouwer-Korf van de visitatiecommissie die twee jaar geleden de publieke omroep onder de loep nam, is goed te spreken over de plannen. Er kwamen op een gegeven moment meer omroepen bij dan er verdwenen. Om tot een goede programmering te komen zijn zoveel mogelijk fusies nodig, waarbij de beschikbare middelen overigens niet gehalveerd moeten worden. Een goed voorbeeld is de recente fusie van de educatieve omroepen NPS, Teleac en RVU tot NTR. Die levert een sterkere programmering op, en dat juicht Brouwer toe. Ook de AVRO en de TROS zijn volgens haar een logische combinatie, als de publieke omroep een afspiegeling van de bevolking wil zijn.
Toenemend enthousiasme
Volgens AVRO-directeur Willemijn Maas nam het enthousiasme van beide omroepen toe, terwijl de VPRO in de loop van de fusiegesprekken een eigen koers wilde blijven varen. De AVRO en de TROS zijn volgens Maas, omroepen met een lange traditie, "samen voor iedereen" en in staat om een groot deel van de programmering zelf te maken.
Beloning
Peter Kuipers, directeur van de TROS, zegt op BNR Nieuwsradio dat hij de fusie met de AVRO niet alleen aan gaat om de eerste te zijn. "Als grootste en best bekeken omroepvereniging hoefden we helemaal niet te fuseren", zegt de TROS-baas. "Maar we wilden laten zien dat wij onze verantwoordelijkheid nemen. Daar staat wel wat tegenover: we willen daarvoor wel beloond worden door Den Haag. Anders hadden we net zo goed alleen kunnen blijven."
Topsalaris
Bij een eventuele fusie worden er ook nieuwe contracten gesloten met Den Haag, waaraan de regering zelf ook nieuwe eisen op tafel kan leggen. Zo zou bijvoorbeeld paal en perk gesteld kunnen worden aan de topsalarissen binnen de omroep, maar die blijven wat Kuipers betreft buiten schot. "Het is heel simpel, we hebben met de regering een afspraak gemaakt dat we niet meer dan acht mensen in dienst hebben die boven de Balkenendenorm verdienen. Worden het er meer, dan betalen we hen uit verenigingsgeld. Privé-geld dus."
Nijpels
Een kleine twee maanden geleden kondigde Ed Nijpels, voorzitter van de raad van toezicht van de TROS, in BNR's Friday Move al aan dat er oriënterende gesprekken bezig waren met AVRO, WNL en Omroep Max. Met een fusie voldoen de omroepen aan het dwingende advies van een visitatiecommissie om te komen tot meer samensmeltingen van omroepen.
TRAVO
Op Twitter gaan namen voor de nieuwe omroepcombinatie inmiddels al rond. Meest gehoord is de creatieve samenvoeging 'TRAVO', natuurlijk verwijzend naar de afkorting van de benaming van een travestiet. Of de redactie van de TRAVO Bode daar blij mee is, is niet bekend...
Klik op de audiobuttons rechts voor verschillende reacties op de plannen van de TROS en de AVRO.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen