New Articles23 dec '12 09:48

Leider Japan wil eventueel onafhankelijkheid centrale bank opheffen

Auteur: Fleur de Bruijn

De aanstaande premier van Japan Shinzo Abe zei zondag dat hij de wet over de onafhankelijke positie van de Bank van Japan wil wijzigen als de bank niet streeft naar een inflatiecijfer van twee procent in 2013.

Shinzo Abe. EPA
Shinzo Abe. EPA

Hiermee bemoeit de winnaar van de Japanse parlementsverkiezingen van deze maand en binnenkort premier van het land Abe zich in niet mis te verstane bewoordingen met het beleid van de onafhankelijke Japanse centrale bank.

Dezelfde mening
Abe zei voorts dat hij straks zelf iemand die zijn mening deelt, wil aanwijzen om in april de gouverneur van de Bank van Japan te worden. De ambtstermijn van de huidige gouverneur van de centrale bank, Masaaki Shirakawa, loopt dan af.

De conservatieve Shirakawa was niet te porren voor het bevorderen van geldontwaarding, terwijl de productie en export van Japan al heel lang lijdt onder deflatie.

Zelfbewustere rol
Shinzo Abe is een conservatieve nationalist. Hij staat voor een zelfbewustere rol van Japan in de wereld.

De partijleider van de conservatieve Liberaal-Democratische Partij (LDP), de vanouds oppermachtige politieke partij in Japan, pleitte de laatste maanden voor een hardere koers tegen rivaal China. Peking en Tokio zijn onder meer verwikkeld in een slepende ruzie om een groep onbewoonde eilandjes in de Zuid-Chinese Zee, die


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen