Topman Heineken: ‘Situatie InHolland onacceptabel’
De algemeen directeur van Heineken Nederland, Philip de Ridder, vindt dat de overheid strenger moet toezien op de kwaliteit van het onderwijs. De topman vindt de bezuinigingen bij het onderwijs begrijpelijk maar vreest voor de toekomst van de kenniseconomie.
De Ridder verwijst daarbij naar de gebeurtenissen bij de hogescholen van Inholland: ‘ Als we over 10 jaar nog steeds willen spreken over talent in Nederland dan moeten we nu eerlijk naar elkaar zijn. Je kunt het mensen niet aandoen een opleiding aan te bieden waarvan de marktwaarde uiteindelijk heel laag is.’ De topman vindt toezicht op de kwaliteit van het onderwijs in de toekomst daarom noodzakelijk: ‘Je zou maar vijf jaar gestudeerd hebben en werkgevers zien je studietijd als een soort theekransje’.
Er wordt flink gesneden in het onderwijs, vreest u voor de ontwikkeling van de kenniseconomie?
Je moet het in het tijdsbeeld zien, we verkeren in economische zware tijden. De overheid moet een afweging maken waarin zij wil investeren. Het onderwijs kan altijd beter, maar krijgt naar mijn mening nog voldoende aandacht. Als ik alleen al zie wat voor talent er bij Heineken binnenkomt, dan zijn dat nog steeds hele goede mensen.
Europa verkeert in economisch zwaar weer, bent u bang dat multinationals talent mislopen?
Ik denk niet dat het bedrijfsleven talent misloopt. Ik denk wel dat bedrijven altijd mee-ademen met de economische ontwikkelingen. De ene keer pak je 20 talenten op de arbeidsmarkt per jaar. Maar als het wat minder gaat, dan zijn dat minder mensen. Je moet ze uiteraard wel een baan kunnen bieden.
Heineken heeft ook de charter ‘talent naar de top’ ondertekend, voor meer diversiteit op de werkvloer. Waarom is diversiteit zo belangrijk?
Besluitvorming in teams waarin zowel mannen als vrouwen aanwezig zijn, is beter. Je doet je bedrijf echt te kort als je in vergadering zit met 90 procent mannen en 10 procent vrouwen. De komende jaren komt er een tekort aan talent en maar liefst 60 procent van de mensen in Nederland die een opleiding volgt, is vrouw. Je zou dan wel gek zijn om niet te vissen in die vrouwelijke pool.’