New Articles15 mei '12 17:37Aangepast op 15 mei '12 19:14

Wat kan Nederland leren van Duitsland en China?

Auteur: Melvin Captein

Waar de Nederlandse economie krimpt, boeken Duitsland en China groei. Wat kan Nederland leren van de (verre) oosterburen? En op welk gebied moeten we vooral niet spieken?

Vandaag maakte het CBS bekend dat de Nederlandse economie in het eerste kwartaal met 1,1 procent is gekrompen. Met name de dalende consumptie is daar debet aan.

Duitsland en China behoren tot de weinige economieën die nog wel groeien. BNR's Petra Grijzen besprak in de studio met een panel van experts wat Nederland kan leren van deze landen.

Meeliften
Volgens Rob Jansen, economie-redacteur bij BNR, loopt de Nederlandse export nog wel goed, mede dankzij Duitsland en China. "Je ziet dat meer dan 40 procent van de export wederuitvoer is, dat gaat in een keer door naar het volgende land. Een groot deel daarvan gaat naar Duitsland. De waarde van die export en die naar China is gestegen, wat betekent dat we meeliften op die economieën."

Meer handel met de opkomende BRIC-landen zou Nederland echter geen kwaad doen. Dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. "Iedereen wil naar de BRIC-landen. Nederland is niet de enige", zegt BNR's China-correspondent Marije Vlaskamp.

Goede antcipatie
Het probleem in Nederland zijn vooral de lage consumentenbestedingen. Volgens Cees van Paridon, hoogleraar economie aan de Erasmus Universiteit, doet Duitsland het op dat gebied stukken beter. "Daar wordt een stuk meer besteed en dat komt door goede anticipatie vanuit de overheid. In 2005 zijn hervormingen doorgevoerd om meer werkgelegenheid te creëren."

Banengroei
Econoom Frank Kalshoven benadrukt dat de arbeidsmobiliteit in Duitsland daardoor stukken beter en flexibeler is. "De vruchten van hervormingen pluk je niet op korte termijn. Dat Duitse arbeidsmarkt heeft meer prikkels om andere baan te accepteren door beleid dat vijf jaar geleden is ingezet."

In Nederland is nu met het Kunduz-akkoord een stap in de goede richting gezet door de WW door te lichten, stelt Kalshoven. Werkgevers moeten er nu voor zorgen dat mensen van baan naar baan gaan en niet te lang in een uitkering blijven hangen. "Werkgevers moeten werknemers de eerste zes weken na hun ontslag helpen zoeken naar een nieuwe baan. Het traject is niet langer baan-uitkering-baan, maar baan-baan."

Kater
Naast de Duitse, zit ook de Chinese economie nog steeds in de lift. Volgens Marije Vlaskamp, BNR-correspondent in China, is het land nog "een van de laatste motoren op de markt."

Toch is het niet het beste rolmodel voor Nederland, stelt Vlaskamp. "In China is echt gekozen voor een quick fix, en nu zitten ze min of meer met de kater."

Vlaskamp legt uit: "Het is het zwakste cijfer in 13 jaar. 8 procent is de ondergrens, als China daar onder duikt betekent dat miljoenen banen minder. Uitkeringen zijn er namelijk niet, de staat zorgt voor werkgelegenheid er is geen vangnet."

Ook heeft China een hoop geld geleerd van commerciële banken. Volgens Vlaskamp wordt het "nagelbijtend spannend" of de lokale overheden die schulden kunnen terugbetalen. In het ergste geval moet er volgens Vlaskamp een greep in de centrale staatskas gedaan worden. China heeft wel nog steeds enorme reserves."

Gerelateerde artikelen