New Articles16 apr '13 18:28Aangepast op 23 apr '13 16:07

BNR Juridische Zaken: Kamerleden die eed weigeren weten niet waar ze het over hebben

Auteur: Renee van Heteren

‘Als Kamerleden de betekenis van de eed zouden doorzien, zouden ze hem niet weigeren af te leggen’. Dat zegt Ernst Hirsch Ballin bij BNR Juridische Zaken. De Kamerleden die geen eed af willen leggen tijdens de inhuldiging van koning Willem Alexander beseffen zich volgens de oud CDA minister niet wat de eed betekent.

Dubbelop

Tot nu toe weigeren veertien Eerste en Tweede Kamerleden de eed op 30 april af te leggen. Zij zeggen dat het dubbelop is, omdat ze al trouw hebben gezworen aan de Grondwet en de koningin toen ze Kamerlid werden. Onzin, volgens Hirsch Ballin, die nu hoogleraar Nederlands en Constitutioneel Recht is aan de Tilburg University.  ‘Wat er bij de inhuldiging wordt gevraagd is de ceremoniële bevestiging van de wederkerigheid van de relatie tussen staatshoofd en volksvertegenwoordiging. Het is eerst de koning die trouw zweert aan Grondwet en daarna de volksvertegenwoordiging. Ze bevestigen met deze ceremonie hun band. Dat ligt vast in de Grondwet én in een rijkswet uit 1992’. Maar om Kamerleden te dwingen de eed af te leggen, dat gaat Hirsch Ballin te ver. 

Politieke macht

In de maatschappelijke discussie over het koningshuis wordt volgens Hirsch Ballin vaak onterecht nog gesproken over de politieke macht van de koning(in). Want gedurende de 19e en vooral de 20e eeuw is die macht van het staatshoofd verdwenen. ´In onze constitutionele verhouding ligt vast dat de ministerraad besluit over het regeringbeleid. De koning als staatshoofd heeft slechts een verbindende factor. Sommige mensen zeggen dat de koning in de regering zit, maar dat is dus niet zo´.

Lintjesknippen

Hirsch Ballin vindt dat koningin Beatrix haar verbindende rol in de afgelopen 33 jaar uitstekend heeft vervuld. Hij hoopt dat koning Willem Alexander voldoende steun zal krijgen van ´verstandige ministers´. ´Die moeten hem ruimte geven persoonlijke accenten geven aan zijn koningschap. En dan bedoel ik geen politieke accenten´. En Hirsch Ballin hoopt dat het koningschap niet vervalt tot louter ceremonieel lintjesknippen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen