New Articles13 mrt '13 17:14

'Kabinet moet nu geen rare sprongen maken'

Auteur: Fleur de Bruijn

"De Nederlandse regering moet een geloofwaardig regeringsprogramma neerleggen en niet reageren op iedere mee- of tegenvaller." Dat zegt hoogleraar economie Arnoud Boot in reactie op de uitspraken van CPB-directeur Coen Teulings.

Bij de presentatie van het Centraal Economisch Plan maande Teulings de regering om terughoudend te zijn met nieuwe bezuinigingen. “Cijfers krijgen veel te veel gewicht. Je moet geen politiek op dagkoersen voeren”, vult Boot aan.

Economische vooruitzichten
Teulings, die binnenkort vertrekt als directeur van het CPB, gaf vandaag een toelichting op de sombere economische vooruitzichten, die het CPB twee weken geleden al bekend heeft gemaakt. Uit deze vooruitzichten blijkt dat het begrotingstekort volgend jaar oploopt, dat de werkloosheid snel stijgt en dat het consumentenvertrouwen daalt. Desondanks zegt Teulings tegen politiek verslaggever Hans Verbeek dat het structureel best goed gaat in Nederland.

Deze boodschap onderschrijft Boot: “De Nederlandse economie is ten principale een hele sterke economie in termen van concurrentiekracht, in termen van flexibiliteit van het land, in termen van het vertrouwen in constituties. We hebben geen corruptie in dit land, de ligging van Nederland is uniek: dat zijn de structurele sterke punten van Nederland.”

Consumentenvertrouwen
Een groot probleem is het consumentenvertrouwen. Het vertrouwen van consumenten is in Nederland, vergeleken met andere EU-landen, sinds 2008 bijzonder hard gedaald. De ontwikkelingen op de Nederlandse huizenmarkt spelen een belangrijke rol in het lage consumentenvertrouwen in Nederland. De afgelopen jaren zijn de prijzen nominaal 17 procent gedaald, met de inflatie meegerekend zelfs 23 procent.

Het is onmiskenbaar, zegt de hoogleraar economie, dat we onze ruiten hebben ingegooid. “We hebben de economie laten opblazen langs twee dimensies: de financiële instellingen en de huizenmarkt en die zitten ook nog aan elkaar vast. Bovendien was het overheidsbeleid erop gericht dat er onbeperkt geleend kon worden om huizen te kopen.”

Huizenmarkt
Het omslagpunt, als het gaat om de huizenmarkt, is nu wel zo ongeveer bereikt, zegt Boot. “Huizenprijzen zijn ongeveer 23 procent gedaald. Dat betekent dat de huizenmarkt op een gegeven moment weer gaat aantrekken.” Een belangrijke boodschap van de econoom: er ligt een bodem onder de Nederlandse huizenmarkt, want er is geen overschot. “Een vertrouwenwekkend beleid is nu noodzakelijk: geen rare sprongen van de overheid.”  

Gerelateerde artikelen