New Articles22 aug '11 20:10Aangepast op 22 aug '11 20:53

Nieuw: een chip die lijkt op ons brein

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Computerfabrikant IBM heeft samen met het Amerikaanse leger instituut Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) een nieuwe generatie van experimentele computerchips ontwikkeld die lijken op onze hersenen.

De chip werkt, net als onze hersenen, met neuronen en synapsen. De eerste twee prototype chips zijn al gemaakt en worden momenteel getest.
Volgens de fabrikant zijn de nieuwe generatie cognitieve computers krachtiger, sneller en efficiënter dan de geheugens die we nu gebruiken.
In tegenstelling tot de huidige computers, kunnen deze nieuwe chips niet alleen 'ja en nee' antwoorden, maar ook navigeren en patronen herkennen, zegt IBM.
"Deze nieuwe architectuur is een nieuwe revolutie die van de huidige traditionele von Neumann computers, zal vervangen," zegt Dharmendra Modha, projectleider van IBM Research in een interview. "Dit geheugen wedijvert met onze hersenen."
IBM wil op de langere termijn en chip bouwen met 10 miljard neuronen en 10 biljoen synapsen. Dat klinkt heel veel, maar in praktijk zal hij slechts een kilowatt-uur elektriciteit gebruiken past hij in een schoenendoos, zegt Modha.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen