New Articles14 mei '11 17:47

Hulpdiensten Rotterdam-Rijnmond lang onwetend

Auteur: Thijs Baas

De brandweer en andere hulpdiensten in de regio Rotterdam-Rijnmond konden de gevaren van de grote brand bij het bedrijf Chemie-Pack in Moerdijk voor het eigen gebied niet goed inschatten. Dat kwam onder meer door de gebrekkige informatievoorziening vanuit Moerdijk in de eerste uren van de brand.

Dat is één van de conclusies uit een rapport van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond dat in het bezit is van de NOS.
Geen idee
Bij de brand waren de veiligheidsregio’s Midden- en West-Brabant, Zuid-Holland-Zuid en Rotterdam-Rijnmond betrokken.
De Rotterdamse hulpdiensten hadden aanvankelijk nauwelijks een idee wat zich precies op de plek des onheils voltrok. Bovendien ontbrak het volgens het rapport vrijwel volledig aan operationele communicatie tussen de drie betrokken regio’s.
Gebrek aan informatie
De regionale autoriteiten in Noord- Brabant waren lange tijd onbereikbaar. Door het gebrek aan informatie was het voor de veiligheidsautoriteiten in Rotterdam-Rijnmond, die in eerste instantie door Twitter en de media waren gealarmeerd, vrijwel onmogelijk om "in scenario’s te denken".
De rapporteurs stellen verder vast dat het lastig was om duidelijk te krijgen welke gevaarlijke stoffen mogelijk vrijkwamen bij de brand. Naar de brand bij Chemie-Pack en de bestrijding ervan lopen nog verscheidene onderzoeken, waaronder die door de Onderzoeksraad voor Veiligheid.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen