New Articles9 aug '12 12:31

Moller Maersk ontwikkelt ‘Prius van de zee’

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Deense Moller Maersk, de grootste rederij ter wereld, gaat containerschepen maken die vooral efficiënt met brandstof zijn.

De strengere emissienorm van de scheepvaartindustrie en de stijgende brandstofprijzen leiden hier naartoe. De energiezuinige schepen worden de ‘Prius van de zeeën’ genoemd.

Efficiënt

“Transportschepen worden voornamelijk gebouwd met het oog op snelheid”, zegt Odin Kwon, vice-president van Zuid-Koreaanse scheepsvouwer Daewoo. De schepen voor Maersk zullen juist worden ontwikkeld om efficiënter te opereren bij zowel hoge als lage snelheden.

Daewoo bouwt twintig schepen voor Maersk. Deze zullen een afgeronde romp hebben, in tegenstelling tot de huidige schepen die een gestroomlijnde en V-vormige romp hebben. De nieuwe schepen zijn langzamer, maar hebben een groter oppervlak. Hierdoor kunnen de vaartuigen 16 procent meer containers vervoeren dan de huidige kleinere transportschepen.

Zuinig

Ook wordt er in de nieuwe vaartuigen een zuinige motor geïnstalleerd, die te groot is voor huidige transportschepen.

Alles bij elkaar zal de ‘Prius van de zee’ tot 35 procent minder brandstof per container verbruiken dan transportschepen schepen die nu varen tussen Azië en Europa. Daarnaast zullen de schepen 50 procent minder CO2 uitstoten.

Minder uitstoot

De stijgende kosten hebben rederijen de laatste drie jaar al gedwongen om de snelheid van de schepen met gemiddeld 18 procent te verminderen. Een afname van 25 procent zou de CO2-uitstoot nog meer verlagen met meer dan 350 ton per schip per dag.

Daewoo bouwt momenteel het eerste schip ter waarde van 183 miljoen dollar (148 mln euro). Vanaf 2014 gaat de verkoop van start en deze zal lopen tot de eerste helft van 2015.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen