New Articles20 jun '11 11:57

Assad: Syrië is in greep van buitenlands complot

Auteur: Saskia van Huijgevoort

De Syrische president Bashar al-Assad zei maandagochtend tijdens een toespraak in het parlement dat hij werkt aan hervormingen maar die niet zal doorvoeren zolang het land in de greep is van "sabotage en chaos". Volgens de leider is Syrië slachtoffer geworden van een buitenlands complot, saboteurs en vandalisme.

De president sprak voor het eerst sinds twee maanden weer publiekelijk. Toen deed hij verschillende toezeggingen aan de betogers, die hij uiteindelijk niet uitvoerde.
Vandalen
Assad maakte in zijn toespraak een duidelijk verschil tussen 'vreedzame demonstranten die hervormingen willen' en 'vandalen'.
Hij kondigde aan dat de Syrische justitie op dit moment 64.000 opstandelingen zoekt. Ze krijgen minimaal drie jaar gevangenisstraf wanneer ze schuldig bevonden worden, zei hij.
Zelfverzekerd
De president maakte een zelfverzekerde indruk tijdens zijn speech en lachte zelfs een aantal keer. Volgens de dictator is de situatie in het land nu bijna weer onder controle van de regering. Hij noemde de huidige tijd een 'beslissend moment in de geschiedenis van Syrië'.
Het Syrische leger is sinds ruim een week bezig met een offensief in het noordwesten van het land, om de betogingen tegen het bewind de kop in te drukken. Duizenden mensen zijn het gebied ontvlucht, vooral naar Turkije.
Luister naar het verslag van correspondent Rena Netjes via de knop rechts.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen