Imago
Verhagen zegt woensdag in weekblad Elsevier: "Ik zit met een imago dat steeds tegen het CDA wordt gebruikt''. De huidige CDA-vicepremier denkt dat zijn kandidatuur een excuus zou zijn voor degenen die de discussie over de koers van het CDA telkens willen oprakelen.
Interne verkiezingen
Verhagen vindt dat een nieuwe partijleider na interne verkiezingen moet worden gekozen. Zijn partij zou het voorbeeld moeten volgen van de VVD en de PvdA, waar Mark Rutte en Wouter Bos verkozen werden door de leden.
Herstel CDA
Verhagen zegt dat het met die partijen na de leiderschapsverkiezing weer beter ging en hij hoopt dat dat ook voor zijn partij geldt. Verhagen doet zijn voorstel voor een leiderschapsverkiezing op het eerstvolgende CDA-congres, dat op 21 januari gehouden wordt.
Partij zonder leider
Het CDA heeft sinds het vertrek van oud-premier Jan Peter Balkenende geen officiële leider. Eerder had de populaire minister van Financiën Jan Kees de Jager al gezegd dat hij het partijleiderschap niet ambieert. Ook de vroegere kroonprins Camiel Eurlings zei dat hij nu en bij de Kamerverkiezingen in 2015 niet beschikbaar is voor het leiderschap.
Driemanschap
Het CDA wordt nu geleid door een driemanschap, met Verhagen als vicepremier in het kabinet, Sybrand van Haersma Buma die de fractie leidt en Ruth Peetoom die als partijvoorzitter verantwoordleijk is voor de vernieuwing en organisatie van de geplaagde partij.
Kandidatuur Balkenende
Verhagen gaat in Elsevier ook in op de manier waarop Jan Peter Balkenende de ochtend na de val van zijn kabinet met PvdA en ChristenUnie in februari 2010 door het partijbestuur werd aangewezen als nieuwe lijsttrekker voor de Kamerverkiezingen later dat jaar. "De leden hadden het gevoel dat ze geen keuze hadden'', zegt Verhagen.
Partijbestuur
Verhagen zegt:"Het partijbestuur wilde dat Balkenende nóg een keer de lijst zou trekken. Het was slikken of stikken. De kandidatuur van Balkenende werd de partij gewoon opgelegd".
Reputatie
Pieter Gerrit Kroeger, schrijver van het boek 'De rogge staat er dun bij', zegt over het onstaan van het CDA en eerdere crises van de partij tegen BNR dat Verhagen handelt naar zijn reputatie. "Verhagen staat bekend als een nuchter en tactisch politicus, daar handelt hij nu naar.
Imago
Als hij merkt dat zijn imago tegen de partij wordt gebruikt, helpt hij het CDA door te zeggen dat hij niet beschikbaar is als CDA-leider."
De Geus
Kroeger vindt de timing van Verhagen interessant. Hij zegt dat het kan betekenen dat een leiderschapswisseling nabij is. "Het CDA kan kiezen voor een leider die vierkant achter het kabinet Rutte-Verhagen staat of juist iemand die staat voor de nieuwe koers." Kroeger denkt hierbij aan Aart Jan de Geus, ex-minister en voorzitter van het Strategisch beraad dat op 21 januari ook met voorstellen komt voor de zo vurig gewenste partijvernieuwing.