New Articles26 sep '12 13:08Aangepast op 18 sep '16 14:46

Miljoenenstrop dreigt voor grote banken

Auteur: Fleur de Bruijn

Voor de grote Nederlandse banken dreigt een strop van enkele honderden miljoenen door het faillissement van projectontwikkelaar Eurocommerce.

Dit schrijft NRC Handelsblad woensdag. NRC baseert zich op het vandaag verschenen verslag van de curator van Eurocommerce. ABN Amro, ING, Rabobank en SNS Bank  hebben voor 650 miljoen euro leningen uitstaan bij Eurocommerce. In ruil daarvoor hebben zij kantoren en gebouwen in onderpand gekregen. De waarde van dat vastgoed werd voor het faillissement van Eurocommerce in juli geschat op bijna 850 miljoen euro.

Veiling
Uit een recentelijk uitgevoerde taxatie blijkt dat het vastgoed bij een gedwongen verkoop niet meer dan 400 miljoen euro waard zou zijn.

Een groep banken heeft makelaarsbedrijf Colliers gevraagd om een veiling te organiseren voor 44 gebouwen van Eurocommerce. Onder de geveilde objecten bevindt zich het voetbalstadion Gelredome, de thuishaven van de Arnhemse club Vitesse. Saillant detail: de eigenaar van Vitesse, Merab Jordania, heeft gisteren gezegd dat hij een nieuw voetbalstadion wil bouwen omdat hij het huidige stadion van de provincie Gelderland niet mag kopen.

Die veiling vindt plaats op 29 oktober. ABN Amro, die nog 141 miljoen euro tegoed heeft van Eurocommerce, doet niet mee aan de veiling.

Ger V.
Uit het verslag van de curator blijkt ook dat Ger V., de oprichter en directeur van Eurocommerce, heeft geprobeerd om geld uit de failliete boedel te halen. Een aantal transacties is door de curator teruggedraaid. Ger V. is begin juli opgepakt. Hij wordt verdacht van het oplichten van banken en kredietversterkers. Eind mei is aan de vastgoedkolos uit Deventer voorlopig uitstel van betaling verleend.

Vastgoedmarkt
De veiling wordt met spanning bekeken, schrijft NRC, want de verkoop van de panden van Eurocommerce levert een indicatie op wat leegstaande kantoren daadwerkelijk waard zijn – Er staat in Nederland veel commercieel vastgoed leeg.

Een door de krant geciteerde vastgoedadviseur duidt de beslissing van de banken om een veiling te organiseren, dat ze geen snel herstel van de markt verwachten. Uit een recent rapport van De Nederlandsche Bank blijkt dat Nederlandse banken voor 80 miljard euro hebben geïnvesteerd in commercieel vastgoed.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen