New Articles4 mrt '11 06:00

Vliegende Hollanders op Libische tv

Auteur: Edme Koorstra

Verontrustende beelden gisteravond op de Libische staatstelevisie. Daar was een fragment te zien met daarop de drie Nederlandse militairen die zondag gevangen zijn genomen. Met een helikopter hadden ze geprobeerd een landgenoot te evacueren uit de gevaarlijke stad Sirte.

De drie militairen vielen zondag in handen van de Kaddafi-getrouwen. Dat gebeurde toen de marine met een helikopter twee evacués in de stad Sirte in het noorden van Libië wilde ophalen. Na de landing werden ze omsingeld en vastgezet. De twee evacués werden later wel vrijgelaten. De Nederlandse regering zegt alles in het werk te stellen om de militairen vrij te krijgen.
De staatsomroep van het Noord-Afrikaanse land stelt dat de Nederlanders ,,in strijd met het internationaal recht’’ zonder toestemming het Libische luchtruim zijn binnengevlogen. ,,Volgens de zender al-Arabiya was het een helikopter om mensen te evacueren'', stelt de Libische commentator. ,,Maar hier zien wij dat anders. Het is het Libisch luchtruim ingevlogen en geland in Sirte zonder enige toestemming van de Libische autoriteiten.''
Alleen in uitzonderlijke gevallen
Volgens het internationaal recht mogen landen alleen in uitzonderlijke gevallen, zoals levensgevaar, met militairen het territorium van andere landen betreden. Dat zei hoogleraar internationaal strafrecht Geert-Jan Knoops donderdag in het programma Nieuwsuur.
Volgens Knoops is nog niet duidelijk wat precies de situatie is geweest bij de evacuatie-actie in de Libische stad Sirte, waarbij drie Nederlandse militairen in handen vielen van troepen die trouw zijn aan de Libische leider Muammar Kaddafi. ,,Er is op dit moment twijfel over de legitimiteit van de militaire actie. Als er sprake was van levensgevaar, dan zou het een legitieme operatie kunnen zijn geweest'', aldus Knoops. Zo niet, dan vreest Knoops dat Kaddafi de situatie zou kunnen uitbuiten in zijn voordeel.
Commissie-stiekem op de hoogte gebracht
Fractieleiders van verscheidene politieke partijen zijn door de regering vertrouwelijk geïnformeerd over de situatie. De club Kamerleden die over gevoelige informatie over veiligheidskwesties worden bijgepraat, is de Nederlandse Tweede Kamercommissie voor de Inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Deze wordt ook wel de 'commissie-stiekem' genoemd.
De informatie die in het overleg op tafel komt is geheim. Er mag niet over gesproken worden en de informatie mag niet worden gebruikt in debatten. In de praktijk maken niet altijd alle fractievoorzitters ervan gebruik om bijgepraat te worden, zodat ze de vrijheid houden bepaalde punten later in debatten naar voren te brengen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen