New Articles8 mrt '11 19:21

Belastingverdrag Oman moet openbaar

Auteur: Pieter van den Akker

CDA en D66 willen dat het complete belastingverdrag tussen Nederland en Oman openbaar wordt gemaakt. Een toelichting op het verdrag werd vanmiddag vertrouwelijk voor Kamerleden ter inzage gegeven.

Volgens D66-Kamerlid Wouter Koolmees is de timing bijzonder vreemd en onhandig. ,,Raar dat dit gebeurt op het moment dat de koningin een privédiner heeft bij de sultan van Oman en er oorspronkelijk een staatsbezoek was gepland.’’
Stukken kunnen geen geheim zijn
Ook Pieter Omtzigt (CDA) stelt dat de stukken over het verdrag ,,toch niet geheim kunnen zijn’’. Verdragen uit 2008 met Qatar en Bahrein zijn ook gewoon helemaal openbaar. Omtzigt noemt het ,,opmerkelijk'' dat de tekst nu naar de Kamer gaat, terwijl de koningin in Oman zit. ,,Belastingverdragen moeten gewoon openbaar zijn in een democratie.''
Het belastingverdrag tussen Nederland en Oman werd in oktober 2009 getekend door de huidige minister en toenmalige staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager.
Puur toeval
Volgens de woordvoerster van de huidige staatssecretaris Frans Weekers is het puur toeval dat de tekst nu is verstuurd. Het houdt verband met het versturen van het verdrag naar de Raad van State, vorige week. Het is gebruikelijk om de teksten dan ook vertrouwelijk naar de Kamer te sturen. Nadat de Raad van State er naar heeft gekeken, wordt het gehele verdrag openbaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen