Staatsbezoek Oman uitgesteld
Volgens de RVD is in goed overleg met Oman besloten om de Koningin voorlopig in Nederland te houden.
De Koningin zal voorlopig niet vertrekken richting Oman. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Volgens de dienst is in goed overleg met Oman besloten om het bezoek uit te stellen, vanwege de 'huidige ontwikkelingen' in het land. Het is daar al een aantal dagen onrustig door demonstranten die protesteren tegen de overheid en de Sultan.
Demonstraties
De afgelopen dagen drongen verscheidene partijen in de Tweede Kamer aan op uitstel. In Oman gingen de laatste dagen mensen de straat op om te demonstreren, onder meer in de stad Sohar waar het koninklijk gezelschap een bezoek aan de havens zou brengen. Ook werd er gedemonstreerd in de hoofdstad Masqat.
Betogingen zijn zeldzaam in Oman. De populaire sultan Qaboos bin Said regeert het land al veertig jaar met strakke hand. Hij beloofde zondag 50.000 nieuwe banen te creëren en geld voor werklozen. Ook komt er een onderzoek naar meer macht voor de quasi-parlementaire adviesraad van de regering, de Majlis al-Shura.
Zorgvuldigheid
Premier Mark Rutte zei maandag dat de situatie in Oman nauwlettend in de gaten gehouden zou worden en dat de regering ,,in uiterste zorgvuldigheid'' wilde afwegen of een bezoek van de koningin veilig zou zijn. Volgens hem moest voorkomen worden dat het bezoek wordt gezien als steun aan de sultan. Maar tegelijk kan het niet laten doorgaan van het bezoek zonder zorgvuldige afweging ook worden gezien als inmenging in binnenlandse aangelegenheden, aldus Rutte maandag.
Verstandig
VVD, CDA, PVV en PvdA in de Tweede Kamer vinden het verstandig dat woensdag is besloten het staatsbezoek van koningin Beatrix aan Oman uit te stellen.
Het is niet de eerste keer dat een staatsbezoek wordt uitgesteld. In mei 1989 gebeurde het ook. De koningin moest toen een staatsbezoek aan China vlak voor aanvang afzeggen in verband met onrust in dat land.