Coffeeshop mag 1500 leden hebben (update)
Coffeeshops in Nederland worden gesloten voor buitenlandse drugs-toeristen. En ook alle Nederlanders die de coffeeshop in willen, moeten een clubpas hebben. De term 'wietpas' wordt hiermee vervangen. Elke shop mag maximaal 1000 tot 1500 leden hebben. Minister Opstelten van Justitie wil op deze manier de overlast van coffeeshops aanpakken. Niet elke stad staat te springen om het systeem in te voeren, Amsterdam is bijvoorbeeld tegen de plannen.
Volgens het kabinet passen de maatregelen in de strijd tegen de georganiseerde drugscriminaliteit. Eind 2014 moet 40 procent van deze organisaties zijn opgerold, zei premier Mark Rutte vrijdag in een toelichting. Eerder al bracht het kabinet steeds meer informatie naar buiten over hoe het pasjessysteem vorm moet krijgen. Vrijdag werden de voorstellen nog eens besproken door het kabinet.
Meerderjarigen
De kaart zal alleen beschikbaar zijn voor meerderjarige Nederlanders. Een lidmaatschap moet voor ten minste een jaar worden aangegaan. Daarmee moeten de coffeeshops besloten clubs worden voor de lokale markt. Het maximumaantal leden kan door een burgemeester afhankelijk van de lokale omstandigheden naar beneden worden bijgesteld.
Of het mogelijk is om buitenlanders uit Nederlandse coffeeshops te weren, moet nog blijken. Momenteel loopt een rechtszaak tussen de gemeente Maastricht en een coffeeshophouder die wel buitenlanders wil toelaten.
Na de zomer invoering
Opstelten hoopt na de zomer aan de slag te kunnen met de invoering van het systeem. De bedoeling is dat de kaart eerst in het zuiden van het land wordt geïntroduceerd. In de loop van volgend jaar zijn andere delen van Nederland aan de beurt.
In verschillende steden in Nederland bestaat weerstand tegen de wietpas. Critici vrezen dat de straathandel in drugs zal toenemen. Maar Opstelten verwacht medewerking te krijgen van alle gemeenten, zei hij.
Kritiek
Ook oppositiepartij GroenLinks is kritisch. ,,De wietpas jaagt gebruikers in handen van straatdealers die veel meer op zak hebben dan wiet. Het kabinet moet kiezen: of de voor- én de achterdeur sluiten en het verbod op softdrugs handhaven of liberaliseren en dan strikt controleren'', aldus GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi in een reactie.