New Articles1 mei '11 12:17

Harde wind speelt schoonmakers parten

Auteur: Jorn Lucas

Met zestien veegwagens, hogedrukspuiten en twintig vuilniswagens probeert de gemeente Amsterdam de restanten van Koninginnedag weg te werken. In de binnenstad wordt tot zondagavond 22.00 uur gewerkt om de troep aan kant te krijgen.

Volgens een woordvoerder liggen de opruimwerkzaamheden op schema. De ploegen begonnen zaterdagavond met de 24 uur durende klus. Verspreid over het etmaal werken 380 personeelsleden aan de operatie mee.
185 ton troep
In totaal verwacht de gemeente 185 ton vuilnis op te halen dat is achtergebleven op Koninginnedag. Dat is evenveel als voorgaande jaren. De veegmachines in de stad legen het vuilnis in een schuit in het Singel. De eerste schuit was zondagochtend al vol met 45 ton. De vuilophaaldiensten hebben veel last van de harde wind. Straatafval waait hierdoor alle kanten op.
Containers
Het stadsdeel Centrum probeerde dit jaar met twee projecten rondslingerend afval te beperken. In het kader van het project Global Green Event had de stad 130 containers geplaatst in de Jordaan, onder meer in de drukbezochte Westerstraat en op de Noordermarkt. Feestvierders hebben zaterdag in deze containers 4 ton plastic, blikjes en restafval achtergelaten, aldus de woordvoerster van het stadsdeel Centrum. Na een evaluatie beslist het stadsdeel of het containerproject volgend jaar een vervolg krijgt.
Vuilniszakken uitgedeeld
Naast het Global Green Event had het stadsdeel twintig promotieteams op pad gestuurd om vuilniszakken uit te delen aan verkopers op de vrijmarkten. Deze zogeheten cleanteams spraken de straatverkopers aan en vroegen hun de overtollige koopwaar niet achter te laten op straat. Ook dit project wordt geëvalueerd om te kijken of het zinvol was.

Gerelateerde artikelen