New Articles28 mei '11 11:21

Egypte opent grens Gazastrook permanent

Auteur: Harmen Simon Teunis

Na vier jaar heeft Egypte zaterdagochtend de grens met de Gazastrook permanent geopend. Die was sinds 2007 vrijwel hermetisch afgesloten in samenspraak met Israël.

Israël belegert de dichtbevolkte Gazastrook vooral nadat de islamitische verzetsbeweging Hamas er in juli 2007 het bestuur had gevormd. Hamas won in 2006 de Palestijnse verkiezingen en verjoeg politieke rivalen in de strook een jaar later.

Grens oversteken

Even na 9.00 uur konden de eerste Palestijnen de grens oversteken. Onder meer twee ambulances reden Egypte binnen met patiënten die daar een medische behandeling moeten ondergaan. Maar echt druk werd het bij de overgang niet. Waarschijnlijk komt dat doordat Palestijnen nog steeds toestemming nodig hebben van de autoriteiten om de Gazastrook te mogen verlaten. Ook moeten mannen tussen de 18 en 40 jaar uit veiligheidsoverwegingen toestemming vragen aan Egypte voor zij dat land binnengaan.

Afgrendeling

De grensovergang in Rafah is dagelijks van 9.00 tot 21.00 uur open, behalve op vrijdag en op feestdagen. De nieuwe Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Nabil Elaraby, noemde de sluiting van de grens tijdens het Mubarak-bewind eerder al "walgelijk en beschamend voor Egypte". Zijn land werd zo medeplichtig aan de afgrendeling van wat ook het grootste getto of het grootste gevangenenkamp is genoemd. In de Gazastrook wonen meer dan anderhalf miljoen mensen op 360 vierkante kilometer, verreweg de meesten zonder vaste bron van inkomsten of enig uitzicht daarop. Ze overleven dankzij internationale hulp.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen