New Articles26 jun '12 15:21

Oxfam Novib niet eens met Europese beleid brandstoffen

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Europese Commissie wil de productie van biobrandstoffen verhogen. Pure waanzin, vindt Oxfam Novib.

De reactie van Oxfam Novib gaat over de beleidsverklaring voor duurzame energie die de Europese Commissie begin juni heeft gepubliceerd. In de verklaring staan enkele negatieve gevolgen van biobrandstoffen, maar de sociale impact van biobrandstoffen wordt niet besproken.

Europese subsidies
Het Europese Parlement bepaalde in 2008 dat 10 procent van alle transportbrandstof in 2020 biobrandstof moet zijn. Hier ontstond discussie over, omdat biobrandstoffen volgens sommige experts leiden tot ontbossing, hogere voedselprijzen en soms zelfs méér in plaats van minder CO2-uitstoot.

 

Volhardend
Biobrandstoffen kunnen gemiddeld 81 tot 167 procent meer gaan uitstoten dan fossiele brandstoffen. Desalniettemin verandert de Commissie niet van gedachten. Waarschijnlijk om de investeerders tevreden te stellen, deze willen zekerheid over wat er te gebeuren staat.

 

Voordelen voor boeren en industrie
Het klimaat en het milieu worden er niet beter van. Slechts de boeren, omdat de prijs van hun producten door de grote vraag naar biobrandstoffen hoog blijft.

Daarnaast is het voordelig voor de biobrandstoffenindustrie. Hun succes is te verklaren Europese subsidies.

Vorige week bevestigde de G20 het belang van voedselzekerheid nog door te stellen dat de landbouwproductie moet stijgen.

Gerelateerde artikelen