New Articles8 mei '12 20:21Aangepast op 8 mei '12 22:08

Beschieting rond kantoor Libische premier

Auteur: Fleur de Bruijn

Bij een schietpartij bij het kantoor van de Libische interimpremier in Tripoli zijn een dode en verscheidene gewonden gevallen.

De schietpartij volgde na een protest van voormalige rebellen die geld eisten voor hun bijdrage aan de strijd tegen oud-dictator Muammar Kadaffi, zeiden ooggetuigen en regeringsfunctionarissen.

Cashgeld
NRC Handelsblad schrijft dat de leden van een opstandige militie zich rondom het kantoor van premier Abdel Rahim al-Kib hadden verzameld om cashgeld van de interim-regering te eisen. Toen militieleden het kantoor van de premier met trucks vol wapens probeerden te omsingelen, zou het tot vuurgevechten met de beveiligers zijn gekomen. Het dodelijke slachtoffer was een soldaat van de regeringstroepen. Drie anderen raakte gewond.

Onder de voormalige rebellen zou een gewonde zijn gevallen. Volgens een regeringsfunctionaris zijn 14 militanten gearresteerd. Premier Al-Kib was op het moment van de schermutselingen niet in zijn kantoor aanwezig. Wel waren zijn vicepremier en de minister van Financiën in het gebouw. Zij en andere functionarissen konden tijdig in veiligheid worden gebracht.

Milities
Sinds de val van het regime van dictator Gaddafi komt het regelmatig tot botsingen tussen milities en de regering. Veel strijders die mee vochten in de opstand tegen de dictator hebben hun wapens niet ingeleverd en hebben nog veel macht in Libië.

Gerelateerde artikelen