New Articles21 mrt '12 21:59

Amnestie Bouterse uitgesteld

Auteur: Fleur de Bruijn

De Surinaamse president Desi Bouterse en andere verdachten van de Decembermoorden in 1982 krijgen voorlopig geen amnestie.

Dat heeft oppositiepoliticus Radjkoemar Randjietsingh woensdag gezegd. Een besluit over de wijziging van de Surinaamse amnestiewet is uitgesteld. Door de amnestie zouden Bouterse en de andere verdachten, als ze worden veroordeeld, hun straf niet te ondergaan.

Buigen over wetswijziging
Leden van de Nationale Assemblee zijn achter gesloten deuren bijeengekomen en hebben besloten een commissie te vormen die zich gaat buigen over de voorgestelde wetswijziging.

Randjietsingh is lid van de commissie, die donderdag voor het eerst bijeenkomt. Het is vooralsnog niet duidelijk wanneer de wetswijziging wordt voorgelegd aan de Nationale Vergadering en of er voldoende steun is.

Streep onder verleden
De initiatiefwet werd ingediend door zes parlementsleden. Vijf van hen zijn lid van de partij van Bouterse (Mega Combinatie). Suriname heeft volgens hen behoefte heeft aan orde en rust. Ze menen dat een algemeen pardon nodig is, of mensen nu schuldig zijn of niet.

Ronald Venetiaan, oud-president van Suriname is groot tegenstandervan de wetswijziging. "Men probeert het proces dat nu ten einde loopt, waarvan men kennelijk vindt dat het er niet zo goed uitziet voor de verdachten, te torpederen", zei hij woensdag in de Surinaamse krant De Ware Tijd.

Decembermoorden
De Decembermoorden is de gangbare term voor het op 8 december 1982 ombrengen van vijftien tegenstanders van het militaire regime in Suriname. Oud-legerleider Bouterse wordt gezien als hoofdverdachte.

Het proces tegen de in totaal 24 verdachten loopt nog. De rechtszaak begon in november 2007 maar is herhaaldelijk stilgelegd wegens allerlei juridische problemen.

Gerelateerde artikelen