New Articles21 okt '11 20:07

Kritiek op dood Kaddafi

Auteur: BNR Webredactie

Rusland en Zuid-Afrika hebben zich vrijdag kritisch uitgelaten over de manier waarop de Libische ex-dictator Kaddafi donderdag aan zijn eind kwam. "Iedereen kan zien dat hij levend gevangen is genomen".

De dood van de Libische dictator Muammar Kaddafi heeft internationaal niet alleen juichende reacties opgeleverd. Rusland en Zuid-Afrika lieten vrijdag weten dat Kaddafi niet gedood had mogen worden.

Arrestatiebevel
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei dat Kaddafi volgens internationale regels recht had op een behandeling als krijgsgevangene. "Op videobeelden is te zien dat hij gevangen werd genomen terwijl hij gewond was, en dat hij dus in krijgsgevangenschap is omgebracht."

Rusland was lange tijd een trouwe bondgenoot van Kaddafi's regime. Lavrov liet dan ook niet na de verwachting uit te spreken dat een nieuwe Libische regering "alle bestaande verdagen en overeenkomsten met Rusland respecteert".

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma vond dat Kaddafi uitgeleverd had moeten worden aan het Internationaal Strafhof in Den Haag. Hij zei tijdens een top van de Afrikaanse Unie dat de mannen die hem arresteerden hadden moeten weten dat er een arrestatiebevel uitstond tegen de oud-leider.

Lynchpartij
Kaddafi kwam donderdag onder onopgehelderde omstandigheden om het leven. De lezing van de regering van Libië is dat de oud-leider na zijn arrestatie in een vuurgevecht terechtkwam tussen zijn getrouwen en troepen van de nieuwe machthebbers.

Hij zou daarbij een kogel in zijn hoofd hebben gekregen. Wie die kogel afvuurde zou niet meer te achterhalen zijn. Maar de videobeelden wijzen eerder op een lynchpartij, die dus geëindigd is met een kogel.

Gerelateerde artikelen