New Articles8 mrt '11 06:55

Wikileaks: terrorisme of heldendaad?

Auteur: Edme Koorstra

Het is vandaag 100 dagen na 'cable-gate': de miljoenen geheime Amerikaanse documenten die klokkenluidersite Wikileaks openbaar maakte.

100 dagen na cable-gate, de openbaarmaking van miljoenen Amerikaanse geheime ambtsberichten, maakt BNR de balans op. Welk effect heeft het gehad op de internationale gemeenschap nu de geheime informatie op straat is komen te liggen? Is de wereld een stukje (on)veiliger geworden? 

Hoe zat het ook alweer?
Wat is Wikileaks:
een klokkenluiderswebsite die anoniem informatie publiceert om misstanden aan de kaak te stellen.

Oprichting: De domeinnaam wikileaks werd op 4 oktober 2006 geregistreerd. De site is officieel sinds januari 2007 in de lucht.

Oprichters: Het is een initiatief van de 39-jarige Australiër Julian Assange. Maar ook onder anderen Chinese dissidenten, journalisten, wiskundigen en technologen uit de VS, Europa, Zuid-Afrika en Taiwan richtten de site mee op.

Hoe werkt de site: WikiLeaks begon oorspronkelijk als wikisite, waar iedereen informatie op kon plaatsen en waarop mensen konden reageren. Inmiddels kunnen alleen de mensen, voornamelijk vrijwilligers, van WikiLeaks publiceren. Ook kan er niet meer gereageerd worden.

Anonimiteit: WikiLeaks krijgt de documenten op allerlei manieren aangeleverd, ook per post. Wie de bron is, wil de organisatie niet weten. Zodra dat toch duidelijk is, wordt die informatie vernietigd. Een team advocaten verdedigt de publicaties.

Financiering: Donaties. Verschillende bedrijven zoals creditcardmaatschappijen legden echter vermoedelijk onder druk van de Amerikaanse overheid de geldstroom naar WikiLeaks stil.

Wapenfeiten: Publicatie in april 2010 van een video waarop te zien was hoe Amerikaanse militairen vanuit een gevechtshelikopter burgers en medewerkers van het persbureau Reuters in Irak doodschoten in 2007. Daarna bracht de site vele duizenden documenten over de oorlogen in Afghanistan en Irak en honderdduizenden zogenoemde cables, berichten van Amerikaanse diplomaten, naar buiten.

Kritiek: Tegenstanders vinden dat de site de veiligheid en discretie van landen, instanties en personen in gevaar brengt. Voorstanders vinden echter dat WikiLeaks journalisten, politici of werknemers een veilige mogelijkheid biedt om gevoelig materiaal en misstanden naar buiten te brengen.

Via de knoppen rechts van dit artikel hoort u de meest spraakmakende -en genante- onthullingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen