Syrische strijdkrachten rukken op
Syrische troepen zijn zondag de stad Jisr al-Shugur binnengetrokken. De regering stelt dat het leger de orde herstelt en de stad vrij maakt van bendes. De staatsmedia berichtten dat de militairen slaags zijn geraakt met gewapende groepen onder meer in het ziekenhuis.
Volgens de Surische televisie zijn er zeker twee doden gevallen volgens de Syrische televisie. Het leger heeft een groot aantal strijders gevangen genomen.
De provinciestad ligt sinds afgelopen maandag in het vizier van de troepen van president Bashar al-Assad. Toen meldden de autoriteiten dat in en rond Jisr al-Shugur 120 leden van de veiligheidstroepen waren gedood door gewapende bendes. Bewoners berichtten dat de militairen werden gedood door collega's omdat ze weigerden op tegenstanders van het regime te schieten.
Anderen hebben gemeld dat het geweld uitbrak toen leden van een speciale eenheid van de militaire politie in hun eigen kantoor met elkaar slaags raakten over het optreden tegen demonstranten. Het kantoor werd op dat moment belaagd door een menigte betogers die van een begrafenis kwam van een jongeman die 4 juni door een geheim agent was vermoord.
Uit de streek zijn inmiddels meer dan 5000 mensen naar het nabijgelegen Turkije gevlucht. Het regime zou de muiterij neerslaan en wraak nemen op bewoners van de streek. Zo zouden in de omgeving ook landerijen in brand zijn gestoken en huizen opzettelijk zijn verwoest. Streekbewoners hebben tegenover de zender al-Jazeera bericht over militairen die in de streek zijn gedeserteerd. Zo zou zaterdag 10 kilometer ten westen van Jisr al-Shugur een hoge officier zijn gedeserteerd en met 150 man op pad zijn gegaan om de bevolking te helpen.
Een vluchteling zei zondag dat de meeste bewoners op de vlucht zijn. Er zouden nog groepjes gewapende muiters zijn, maar die zijn geen partij voor de regeringstroepen. Onder de aanvallers zou een elite-eenheid zijn die onder bevel staat van een jongere broer van Assad, Maher. Daarnaast zouden beruchte milities zijn ingeschakeld. Het regime heeft veel verschillende en geheimzinnige veiligheidsdiensten en -organen uit vrees voor verzet uit eigen gelederen. De familie Assad, die het overwegend soennitische Syrië sinds 1970 in haar greep houdt, behoort tot de alevitische minderheid en heeft leden van de eigen clan op sleutelposten gezet.