New Articles8 jun '11 19:50Aangepast op 8 jun '11 20:18

Europese landen presenteren Syrië-resolutie

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Frankrijk en Groot-Brittannië voeren de druk op Syrië op om te stoppen met geweld tegen betogers. De landen presenteren woensdag een ontwerpresolutie aan de VN-Veiligheidsraad, zegt de Britse premier David Cameron.

"Vandaag zullen Groot-Brittannië en Frankrijk de VN-Veiligheidsraad in New York een resolutie voorleggen die de repressie veroordeelt en die verantwoordingsplicht en toegang tot humanitaire hulp eist", zei de premier tegen het Britse parlement.
De grote vraag is of de resolutie er komt. China en Rusland, landen met vetorecht in de VN-Veiligheidsraad, hebben tot nu toe altijd duidelijk gemaakt dat ze weinig voelen voor inmenging in Syrië.
Vorige maand kwamen Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Portugal ook al met een een resolutie over Syrië, maar dat voorstel haalde het niet.
Enkele honderden van de vluchtelingen zijn de afgelopen dagen naar Turkije gevlucht. Tientallen van hen waren gewond. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft de vluchtelingen woensdag open grenzen toegezegd. "Onze zorgen zijn toegenomen'', zei Erdogan. Hij riep de regering van de Syrische president Bashar al-Assad op tot snelle politieke veranderingen.

Gerelateerde artikelen