Crisis goud voor SP
De gevolgen van de recessie voor de persoonlijke financiële situatie van de kiezer is volgens opiniepeiler Maurice de Hond de reden dat de SP het zo ontzettend goed doet in de peilingen.
Dit schrijft Trouw donderdag. Het dagblad vraagt zich af waar de 32 virtuele zetels, die de SP volgens de peiling van Maurice de Hond zou hebben als er nu verkiezingen zijn, ineens vandaan komen.
Op de man af
De Hond zegt dat het succes van de persoon Roemer en de kritiek van Wilders op Beatrix positieve gevolgen heeft voor de SP.
Volgens Trouw zijn een deel van de potentiële kiezers van de SP mensen met een lager inkomen. In dezelfde vijver vist de PVV, maar Wilders wordt volgens de krant door deze groep gezien als onderdeel van het bezuinigingskabinet.
Nieuwe roerganger
Roemer has it, concludeerden BNR’s Pieter van den Akker en Anne-Greet Haars vrijdag. Zij spraken met voormalig SP-leider Jan Marijnissen.
Hoewel Marijnissen lange tijd de personificatie van de Socialistische Partij was, lijkt juist de persoonlijkheid van de nieuwe voorman de SP geen windeieren te leggen: “je kan nog zo'n goeie boodschap hebben, maar er moet ook een goeie boodschapper zijn. Die het goed kan verwoorden, met wie de mensen zich kunnen identificeren en die ze kunnen vertrouwen. Hij is iemand die een goeie koers kan uitzetten; voor de SP en voor het land," aldus Marijnissen.
Jonge denkerspanel
Bij BNR’s Paul van Liempt sprak het Jonge denkerspanel donderdag over het succes van de SP. Journalist Camil Driessen van dagblad De Pers en ondernemers Steijn Pelle en Bernd Damme waren verdeeld.
Volgens de één heeft de SP geen regeerrealisme en is partij op zoek naar een socialistische heilstaat, terwijl de ander vindt dat de SP wel klaar is om mee te regeren.