Verduurzamen vastgoed door gemeenten moet beter
Volgens adviesbureau Deloitte laten gemeenten teveel kansen liggen bij het verduurzamen van bestaand, maatschappelijk vastgoed.
De gemeenten kunnen op meer gebieden verduurzamen dan dat ze op dit moment doen. Nu plaatsen ze voornamelijk zonnepanelen. Maar er valt veel meer te besparen maar bij bestaand vastgoed wanneer er integraal wordt verduurzaamd.
Uit een rapport van Deloitte en Agentschap NL blijkt dat gemeenten behoorlijk wat kansen onbenut laat bij het verduurzamen van bestaand vastgoed. Er kan bijvoorbeeld ook gekeken worden naar afvalvermindering, waterverbruik en materiaalverbruik.
Belemmeringen
Volgens de gemeenten zijn er enkele belemmeringendie hen ervan weerhoudt het gemeentelijk vastgoed op grote schaal te verduurzamen. Dit zijn onder andere beperkte kennis en ervaring met energiebesparende maatregelingen.
Daarnaast worden duurzaamheidspannen van gemeenten maar matig vertaald naar de werkvloer. Hierdoor wordt het aansturen van projecten lastig.
Ook hebben veel gemeenten maar weinig kennis over CO2-uitstoot hebben.
Oplossingen
Duurzame instellingen en bedrijven kunnen gemeenten helpen bij het verduurzamen. Marktpartijen kunnen hun kennis over duurzame technieken en toepassingen daarvan in zetten. Hiermee kan het beleid beter geintegreerd worden.
20-20-20 regel
De 20-20-20 regel stelt dat Nederland in 2020 aan bepaalde eisen moet voldoen. De eisen zijn: 20 procent minder CO2-uitstoot, 20 procent minder energie verbruiken en 20 procent meer duurzame energie opwekking ten opzichte van 1990. Gemeenten helpen ook mee, voornamelijk omdat 34 procent van de CO2-uitstoot veroorzaakt wordt door de bebouwde omgeving.