New Articles21 nov '11 12:56Aangepast op 22 nov '11 11:52

SP wil zuinige huizen belonen

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De onroerendezaakbelasting (ozb) voor goed geïsoleerde huizen moet verlaagd worden. Volgens de SP kan hierdoor het energieverbruik van woningen op de korte termijn met 20 procent worden teruggedrongen.

SP-kamerlid Paulus Jansen wil dat vanaf 2014 gemeenten de ozb-heffing laten afhangen van het energielabel van huizen. Door deze wetgeving kunnen huiseigenaren tot 10 procent korting krijgen op de ozb-belasting, wanneer hun huis bijvoorbeeld goed geïsoleerd is. Huizen met vloerisolatie en zonnepanelen kunnen een extra korting van 20 procent krijgen.

Toeslag
Wanneer huiseigenaren echter veel energie verpillen, krijgen ze een toeslag van 10 tot 20 procent. Hiermee wil de SP energiebesparing 'aantrekkelijker' maken.

Op dit moment zijn investeringen in energiebesparingen ongunstig voor verhuurders, omdat de huurders opdraaien voor de energiekosten. Bij de voorgestelde regeling van de SP is verduurzaming ook gunstig voor verhuurders.

Niet positief
Het huidige kabinet heeft meerderemalen te kennen gegeven geen voorstander te zijn van een 'bonus-malusregeling' om gedragsverandering door te voeren. SP-kamerlid Jansen denkt dat dit wel nodig is. Wanneer huizen namelijk niet snel verduurzaamd worden, kan de Europese Commissie Nederland een boete geven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen