New Articles14 mei '12 18:50

Brenninkmeijer: kracht overheid is te groot

Auteur: Fleur de Bruijn

De overheid gedraagt zich steeds meer als een vader die beslissingen neemt voor zijn familie zonder dat ze daar op zitten te wachten.

Dit zegt Alex Brenninkmeijer maandag tegen BNR. Brenninkmeijer reageert op het nieuws dat de gemeente Amsterdam mensen per brief gaat waarschuwen die regelmatig een pedo-chatbox bezoeken. Daarin staat dat ze in de gaten worden gehouden en dat ze hulp krijgen als ze die nodig hebben. De pedoseksuelen zijn nog niet betrapt op het plegen van een strafbaar feit. En bovendien wordt de brief ook naar familieleden gestuurd.

Preventieve sfeer
"De overheid heeft de neiging om steeds paternalistischer te worden,” aldus Brenninkmeijer. “De overheid handelt steeds meer in preventieve sfeer. Je hebt je nog niet aan een strafbaar feit schuldig gemaakt en je familie wordt er al mee geconfronteerd.”

Brenninkmeijer constateert dat de overheid steeds verder gaat om de burger te beschermen. Dit komt volgens hem met name door de slechte economie situatie in Nederland. “Maar zijn camera’s in de tram en geluidsopnames nodig om het kwaad te keren?” Vraagt Brenninkmeijer zich af. “De bemoeizucht neemt toe in een mate dat het middel bijna erger is dan de kwaal.”

De Nationale Ombudsman roept de overheid om het evenwicht tussen henzelf en de burger te beschermen. Onder andere door het aantal regels te verminderen. “De kracht van de overheid is te groot.”

Juistheid IP-adres
Bart Schermer, universitair docent privacyrecht aan de Universiteit Leiden, legt bij BNR uit dat het niet zeker is of er een juridische grond is voor de actie van de gemeente. Het bewijs komt niet voort uit een bestaand onderzoek naar een verdachte, zoals bijvoorbeeld in het geval van Robert M.

Hij noemt de actie dan ook zorgelijk: “Ik begrijp wel dat waar rook is, meestal vuur is, maar in Nederland kennen we een onschuldpresumptie. Je IP-adres in zo’n chatbox is verdacht, maar je maakt door die brief naar de familie direct iemands leven kapot.

Schemer waarschuwt ook voor vergissingen. Het is nooit 100 procent zeker dat de echte persoon achter een IP-adres zit.

Onderzoek
Hoewel Brenninkmeijer bij BNR fel reageert op het plan van de gemeente Amsterdam, is het niet zeker dat hij als Nationale Ombudsman een onderzoek gaat beginnen. Hij zegt wel 'zijn oren en open ogen te houden': “We moeten kijken of er reden is voor een onderzoek.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen