New Articles14 mei '11 12:41

Milieuramp dreigt in Turkije

Auteur: Thijs Baas

Een modderstroom vol zeer giftig cyadine dreigt door een dijk in het West-Turkse Kütahya heen te breken en een flinke miliuramp te veroorzaken. Eerder deze week ontsnapte de modder uit een afvaldepot van een zilvermijn van het bedrijf Eti Gümüs, ook door een dijkdoorbraak.

Een andere dijk, die de giftige substantie nu nog tegenhoudt, dreigt ook te bezwijken. Dorpsbewoners  vrezen een herhaling van de Hongaarse giframp die ruim een half jaar geleden ongeveer tien levens kostte. Het bedrijf zegt binnen twintig dagen een noodbassin in gebruik te nemen en daarmee het gevaar definitief af te wenden. Maar omwonenden hebben voor de zekerheid hun huizen verlaten.
Evacuatie
Greenpeace riep zelfs op tot evacuatie van vier dorpen om mogelijke doden te voorkomen. Bewoners eisen de sluiting van de fabriek, maar vangen bot bij de autoriteiten, die de hele week al claimen dat er niets aan de hand is. De provincie Kütahya gaat ook niet over tot evacuatie wegens de mogelijke cyanidemodder. Cyanide wordt gebruikt bij het winnen en raffineren van zilver en is zeer giftig.
Vervuild grondwater
Hoogleraar milieutechniek Ilhan Taninli van de Technische Universiteit Istanbul meldt dat er 20 tot 25 miljoen ton vervuild slijk zou wegstromen. "Er zit niet alleen cyanide in dat slijk, maar ook allerlei zware metalen". Als het slijk niet onder gecontroleerde omstandigheden wordt bewaard, kan het zeer giftige cyaangas vrijkomen. Dat lost snel op in de lucht, maar inademing kan wel dodelijk zijn. Bovendien zou het grondwater vervuild raken en de grond rondom de fabriek bedekt worden met een dikke laag giftige modder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen