New Articles5 mrt '12 20:40Aangepast op 6 mrt '12 10:23

Openbare executies in Homs [Update]

Auteur: Fleur de Bruijn

De troepen van het Assad-bewind gaan vreselijk tekeer in de stad Homs. In de wijk Baba Amr, die wekenlang een bolwerk van verzet was, worden mensen in het openbaar geëxecuteerd.

Dit zegt de Syrische oppositie. Naast de massale executies zijn maandag tal van huizen in brand gestoken.

Martelbeelden
Het Britse tv-station Channel 4 heeft maandag een video met martelbeelden uitgezonden die in een Syrisch ziekenhuis is opgenomen en door een Franse fotograaf het Arabische land uit is gesmokkeld.

Een medewerker van het ziekenhuis vertelt voor de camera dat patiënten in het staatsziekenhuis in Homs systematisch worden gemarteld door het personeel. De slachtoffers zijn burgers en militairen die hebben geweigerd bevelen op te volgen.

De patiënten worden met stokken geslagen en krijgen stroomstoten toegediend. Ook worden benen gebroken door aan voeten te draaien. Bij sommige patiënten wordt de penis dichtgebonden om hun het plassen te beletten.

Barones in brandhaard
De diplomatieke inspanningen om een oplossing te vinden voor het bloedvergieten in het Arabische land gaan ondertussen door. De humanitaire chef van de Verenigde Naties, Valerie Amos, heeft eindelijk toestemming gekregen naar Syrië te reizen nadat Damascus haar dagenlang aan het lijntje had gehouden. Ze komt woensdag aan in de Syrische hoofdstad.

De Britse barones wil ervoor zorgen dat hulpverleners aan de slag mogen gaan in de grootste brandhaarden. Het is nog niet bekend of Amos zelf die steden, zoals Homs en Hama, kan bezoeken.

Stop met het geweld
De Verenigde Naties schatten dat het afgelopen jaar meer dan 7500 mensen zijn omgekomen door de opstand in Syrië en het harde ingrijpen van president Bashar al-Assad daartegen.

Ook de speciale gezant van de Verenigde Naties voor Syrië, Kofi Annan, gaat zaterdag naar Damascus, voor het eerst sinds zijn aanwijzing vorige maand door de volkerenorganisatie en de Arabische Liga gezamenlijk. Dat heeft de leider van de Arabische Liga maandag gezegd. Annan zal er bij het Syrische regime op aandringen het geweld te stoppen en hulpverleners toe te laten.

Het internationale Rode Kruis wacht nog steeds tevergeefs op toestemming om de duizenden burgers te helpen in de wijk die wekenlang hevig is bestookt. Daardoor zijn honderden doden en duizenden gewonden gevallen.

Wapenleverancier
Ook de twee belangrijkste bondgenoten van Assad, Rusland en China, nemen nieuwe diplomatieke initiatieven. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, overlegt op 10 maart in Caïro met Arabische collega's over de strijd in Syrië. Rusland is behalve een trouwe bondgenoot ook een wapenleverancier van Syrië, dat al meer dan 40 jaar wordt bestierd door de familie Assad.

China stuurt een speciale gezant naar Damascus. Li Huaxin, een voormalig Chinees ambassadeur in de Syrische hoofdstad, gaat er dinsdag en woensdag spreken over een plan om het geweld te stoppen.

Gerelateerde artikelen