New Articles2 mei '11 12:14

Optimisme op Europese beurzen

Auteur: Saskia van Huijgevoort

De Europese beurzen stegen maandag voor de achtste dag op rij. De dood van Osama bin Laden stuwde de handel. Vooral fondsen in de AEX index deden het goed.

De AEX-index noteerde kort voor het middaguur een winst van 0,8 procent op 362,63 punten. De MidKap-index van het middensegment won 0,4 procent tot 654,77 punten. De effectenbeurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,9 procent. De beurs in Londen was maandag gesloten vanwege een feestdag.
Bin Laden
"Het beloofde een rustige dag te worden, maar toen kwam het nieuws over Bin Laden naar buiten'', zei handelaar Cees Smit van Today's Beheer. De dood van Bin Laden stuwde in eerste instantie de Amerikaanse futures omhoog, waarna de Aziatische en Europese beurzen volgden.
Olieprijs
De olieprijs daalde door het nieuws. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie daalde met 2,4 procent tot 111,15 dollar per vat. Volgens grondstoffenanalist Jeremy Friesen van Société Générale is een deel van de geopolitieke risico's terug te voeren op al-Qaeda, het terroristennetwerk van Bin Laden.
Kort optimisme door dood Osama
Volgens de meeste analisten zal het optimisme rond de dood van Bin Laden het sentiment niet lang steunen. "Het is een psychologische en automatische reactie en we moeten zien hoe lang het standhoudt'', aldus Koen de Leus van KBC Securities. "Maar de markt krijgt ook steun van de bedrijfscijfers, die goed zijn'', voegde hij toe. Ook Cees Smit is sceptisch over de houdbaarheid van het Bin Laden-effect. "Misschien laten de volgers van Bin Laden wel van zich spreken of komen er protesten in moslimlanden.''
TNT
In Amsterdam bungelde post- en pakketbezorger TNT, die maandag de eerstekwartaalcijfers naar buiten bracht, onderaan de AEX-index met een verlies van 3 procent. Volgens analisten vielen vooral de resultaten van Post tegen.
AEX
Volgens Smit deden zwaarwegende fondsen in de AEX, zoals ArcelorMittal, Reed Elsevier en ING het relatief goed, omdat deze meestal de index volgen. Deze fondsen stonden op winsten van boven de 1 procent. Shell, dat normaal gesproken ook de index volgt, had enigszins last van de lagere olieprijs. Het aandeel won desondanks 0,8 procent.
KPN
KPN maakte maandagochtend de overname van de klanten van kabelbedrijf Caiway bekend, zonder financiële details te geven. Het netwerk blijft in handen van een infrastructuurfonds van de Rabobank. Het telecombedrijf noteerde een winst van 0,3 procent.
Sterkste stijger
Voedingsmiddelenbedrijf Wessanen was de sterkste stijger van de MidKap met een winst van 4 procent. Het fonds liftte volgens analisten nog mee op de meevallende resultaten van vorige week, waardoor beleggers meer vertrouwen in het management lijken te hebben.
Koersen
De euro noteerde 1,4830 dollar, in vergelijking met 1,4825 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen