(Kil) klimaat
De partijtop had de resolutie van tevoren afgezwakt door teksten als "het kille vreemdelingenbeleid" te vervangen door het neutrale "klimaat" rondom asielzoekers.
Natuurlijk benadrukten onder anderen CDA-minister Gerd Leers van Immigratie en Asiel dat het congres geen standpunt in kan nemen over individuele gevallen als dat van Mauro Manuel, die uitgezet dreigt te worden naar Angola.
Maar de laatste versie van de resolutie stelt, over het beleid ten aanzien van minderjarige asielzoekers: "Het uitzetten van deze jonge mensen met of zonder diploma is ongewenst en strookt niet met de CDA-uitgangspunten."
Helder signaal
Daarmee krijgen de opstandige leden van de CDA-fractie, Kathleen Ferrier en Ad Koppejan, feitelijk gelijk van de 90 procent van de CDA-leden die voor de resolutie stemden.
Ferrier liet daar in een eerste reactie geen misverstand over bestaan: "Belofte maakt schuld. Wij hebben verwachtingen bij hem gewekt. Daarin verschilt hij nu van alle anderen in soortgelijke situaties en daarom zegt een duidelijke meerderheid van de partij: hij moet blijven."
Koppejan interpreteerde de resolutie ook zo: hij vindt dat Mauro hoe dan ook in Nederland moet blijven. Hoe dat geregeld wordt maakt hem niet uit. Koppejan vond dat de resolutie een ''heel helder signaal'' geeft.
Of toch niet?
Maar voor Leers was dat signaal zo helder niet: hij beschouwde de resolutie juist als ondersteuning voor zijn beleid. De tekst over minderjarige asielzoekers slaat volgens hem op toekomstig beleid, en trouwens, "Mauro is een individuele zaak, daar gaat dit
congres niet over".
Ook CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma vond dat het congres geen oproep heeft gedaan om het besluit van Leers aan te vechten. Dinsdag praat zijn fractie verder over de kwestie.
Oppositiepartij GroenLinks heeft aangekondigd het debat over Mauro te willen heropenen. "Het beleid wordt in de toekomst humaner, maar nu nog even niet. Dat lijkt de uitleg van Leers", aldus Kamerlid Tofik Dibi