New Articles12 sep '12 17:30Aangepast op 12 sep '12 18:16

Nederland verliest Otapan-miljoenen

Auteur: Fleur de Bruijn

De Nederlandse staat kan fluiten naar de 4,3 miljoen euro die het zou moeten krijgen van de eigenaar van het asbestschip de Otapan.

Staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu staakt zijn pogingen om de kosten voor de sanering van de Otapan terug te krijgen. Dat heeft hij woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Veroordeeld
De Mexicaanse vroegere eigenaar van het schip, Basilisk, werd vorig jaar in Nederland bij verstek veroordeeld om ruim 4,3 miljoen euro aan Nederland te betalen. Dat vonnis bleek echter niet te worden erkend in Mexico. Bovendien is het vestigingsadres van het bedrijf tot nu toe niet achterhaald.

Procedure opnieuw
Zou dat alsnog lukken, dan moet de hele juridische procedure opnieuw, waarbij niet is uitgesloten dat het bedrijf elders is gevestigd of niet meer bestaat.

Atsma constateert dat de reële mogelijkheden om het geld terug te krijgen, te gering zijn. Daarom ziet hij er definitief van af de kosten te verhalen.

Te veel asbest
De Otapan, die sinds 1999 in de haven van Amsterdam lag, werd in 2006 geweerd door de Turkse autoriteiten omdat er te veel asbest in het schip zat. Pas in mei 2008 vertrok het na een grondige schoonmaak uit Nederland.

De zaak leidde tot veel ophef. Volgens onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) hadden ambtenaren fraude gepleegd om het asbestschip voor ontmanteling in Turkije te krijgen. Dat moest een dure sanering in Nederland voorkomen. Hoewel er volgens het OM strafbare feiten waren gepleegd, ging justitie niet over tot vervolging. Greenpeace diende daarover eind vorig jaar een klacht in bij het gerechtshof in Den Haag. De Staat mag zich binnenkort in een besloten zitting van het hof uitlaten over die klacht.

Gerelateerde artikelen