New Articles8 jun '11 08:52

Spaanse schrijver Semprún overleden

Auteur: Jorn Lucas

De Spaanse schrijver en ex-politicus Jorge Semprún is op 87-jarige leeftijd overleden. Hij overleed dinsdag in zijn Parijs.

Semprún heeft vrijwel al zijn werk in het Frans geschreven. Pas op 80-jarige leeftijd publiceerde Semprún zijn eerste Spaanstalige boek. In 1994 ontving Semprún de gerenommeerde Vredesprijs van de Duitse Boekhandel.
Den Haag
Jorge Semprún (10 december 1923) werd geboren in Madrid, als telg uit een belangrijke familie. Zijn grootvader was de Spaanse premier Antonio Maura. Na de Spaanse Burgeroorlog vluchtte de familie Semprún naar Den Haag, waar Jorge's vader een afgezant van de verdreven oppositie was. Daarna ging de familie naar Parijs.
Buchenwald
Semprún werd in 1943 vanuit Frankrijk gedeporteerd naar het concentratiekamp Buchenwald. Die ervaringen verwerkte hij in de romans De grote reis (1963) en Zo’n mooie zondag (1980).
"Ik ben geen Spanjaard, geen Fransman, geen schrijver, ik ben een overlevende van Buchenwald'', zei Semprún vorig jaar over zichzelf in een interview met de Franse krant L’Express.
Tot 1964 was Semprún een van de leiders van de Spaanse communistische partij. Na de dood van dictator Francisco Franco keerde hij weer terug naar Spanje.
Minister van Cultuur
Van 1988 tot 1991, onder de sociaaldemocratische premier Felipe González, was Semprún minister van Cultuur van Spanje. Eind jaren 80 werd Semprún geïnterviewd door Wim Kayzer voor het VPRO-programma ‘Nauwgezet en wanhopig’.

Gerelateerde artikelen