New Articles12 apr '12 22:13

Syrië relatief rustig na ingaan bestand

Auteur: Fleur de Bruijn

In Syrië is donderdagochtend voor alle strijdende partijen een staakt-het-vuren ingegaan. Volgens de internationale bemiddelaar Kofi Annan was het daarna ‘relatief rustig' in het Arabische land.

De oppositie tegen president Bashar al-Assad en de regering meldden enkele schendingen. Volgens de oppositie doodden de troepen van Assad zeker 19 burgers en een deserteur.

De staatsmedia meldden op hun beurt dat een legerofficier door een bermbom om het leven is gekomen.

Breekbaar
VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon riep de Syriërs op tot opperste terughoudendheid. “Dit bestand is erg breekbaar'', aldus de Zuid-Koreaan. "Het kan op elk moment worden gebroken.'' Eén schot kan tot nieuwe gevechten leiden.

De wereld kijkt met sceptische ogen naar Syrië omdat eerdere beloftes niet zijn nagekomen, zoals de terugtrekking van de regeringstroepen uit bevolkingscentra die dinsdag voltooid had moeten zijn.

Zespuntenplan
Annan, die namens de VN en de Arabische Liga bemiddelt, herinnerde eraan dat het staakt-het-vuren maar één stap is in het zespuntenplan dat hij in maart presenteerde. Er moeten nu onderhandelingen volgen om een politieke oplossing te vinden.

Ook eiste Annan dat snel VN-waarnemers naar Syrië worden gestuurd om toe te zien op de naleving van het staakt-het-vuren.

Amnestie
Syrië biedt rebellen die geen bloed aan hun handen hebben, amnestie aan. Dat heeft het Syrische ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag laten weten. Het ministerie roept de rebellen op zich te melden bij het plaatselijke politiebureau en hun wapens in te leveren.

Als ze dat gedaan hebben, komen ze zonder vervolging weer op vrije voeten.

Vluchtelingen
Het bewind riep donderdag tevens alle vluchtelingen in binnen- en buitenland op om weer naar huis terug te keren. Tienduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen voor het geweld van de afgelopen dertien maanden, dat aan meer dan 10.000 mensen het leven heeft gekost.

Veel van de vluchtelingen zitten in opvangkampen in buurland Turkije.

Demonstraties
Een Syrische oppositieleider, Burhan Ghalioun, heeft donderdag opgeroepen tot nieuwe betogingen tegen het regime van president Bashar al-Assad.

De opstand tegen het regime begon vorig jaar met vreedzame demonstraties, maar liep door het bloedig neerslaan van de protesten uit op een onoverzichtelijke en uiterst gewelddadige burgeroorlog.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen