New Articles7 mrt '11 16:10Aangepast op 7 mrt '11 18:45

Stormloop op vacaturedag in Oman

Auteur: Jorn Lucas

Sultan Qaboos heeft opdracht gegeven onmiddellijk voor 50.000 nieuwe banen te zorgen in Oman. Het land heeft te maken met flinke protesten tegen het bewind. Ondanks dat gaat Koningin Beatrix binnenkort op bezoek. Officieel om privé redenen, maar erachter ligt een deal voor verkoop van fregatten.

Duizenden Omani's staan met cv in de hand in een afgehuurd voetbalstadion om een werkplek te bemachtigen. Het scheppen van werkgelegenheid is het antwoord van de sultan op de groeiende protesten in Oman. De bevolking van 2,6 miljoen inwoners eist beter onderwijs, meer werk, hogere lonen, lagere voedselprijzen en vooral ook zeggenschap in het landsbestuur.

In de havenstad Sohar was dat anderhalve week geleden de directe aanleiding voor het in brand steken van een supermarkt - die net vijftien mensen om die reden had ontslagen - en het arbeidsbureau, dat de werklozen niet wilde helpen.

Nieuwe kansen
Voor arbeidsbureau’s in het hele land vormen zich lange rijen met Omani’s die hopen in aanmerking te komen voor één van de beloofde banen. Het bedrijfsleven toont zich ook van zijn patriottische kant door nieuwe mensen aan te nemen. De telecombedrijven Omantel en Nawras bijvoorbeeld maken plek voor 350 nieuwe werknemers.

Oman hoopt ondertussen dat de rijkere zusterstaten langs de Golf zoals Qatar, Koeweit en Saoedi-Arabië met financiële steun over de brug komen om de gaten in de nationale begroting aan te vullen. Binnen de Gulf Cooperation Council (GCC), een soort EU van de zes Golflanden, wordt gesproken over een moderne versie van het Marshall-plan dat Europa na de Tweede Wereldoorlog hielp met de wederopbouw.

Fregatten
De SP wil van minister-president Mark Rutte weten of het privediner van Koningin Beatrix in Oman is ingegeven door een grote scheepsorder. De Volkskrant schrijft vandaag dat de scheepswerf Damen Schelde in de race is voor de levering van vier marineschepen aan Oman. De SP vind het onbestaanbaar dat de koningin naar het Midden-Oosten gaat om het over een wapendeal te hebben. In een persverklaring bevestigt Damen Schelde dat een besluit over de aanbesteding van vier marine-fregatten op korte termijn zal vallen.

Gerelateerde artikelen