New Articles21 apr '11 15:28

Pasen in teken van barbecue

Auteur: Harmen Simon Teunis

De paasdagen zullen dit jaar door het mooie weer meer dan anders in het teken staan van de barbecue. Supermarkten verwachten vooral veel gourmetschotels voor de paasbrunch of het paasdiner te verkopen.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de koepelorganisatie van supermarkten, voorspelt een paasomzet van 732 miljoen euro, zo'n 2,5 procent meer dan vorig jaar, toen de omzet op 713 miljoen euro uitkwam.

Luxe producten doen het goed

Extra omzet verwachten de supers ook van luxe en lekkere producten; luxe broodjes, verse sappen, salades en vis zijn populair. Naast het paasontbijt en de paasbrunch ziet het CBL dat ook het paasdiner er steeds meer bij hoort. Met luxe huismerkproducten kan de consument in korte tijd een paasdiner op tafel zetten. Wie van het lekkere weer wil genieten met familie en vrienden is met ovengerechten weinig tijd kwijt in de keuken.

Pasen is kerst in het voorjaar

Pasen gaat daardoor steeds meer op Kerst lijken, concludeert de koepelorganisatie. Ook voor een duurzaam Pasen kan men in de supermarkt terecht: fairtrade-paaseitjes, biologische eieren en vlees met het Beter Leven-kenmerk zijn volop verkrijgbaar.

Run op picknickmanden

De detailhandel verwacht door de mooie weersvoorspelling een run op picknickmanden, barbecues en tuinmeubelen. Opvallend dit jaar is dat de barbecue niet alleen voor het paasdiner aftrek vindt, maar ook om overdag buiten een eitje of pannenkoek te bakken. Zo zijn er speciale bak- en grillplaten voor de barbecue te koop.

Chocolade en stol blijven paastoppers

Uit een onderzoek van Q&A Research & Consultancy blijkt dat paaschocolade (56 procent) en een paasstol (35 procent) het meest worden gekocht voor de paasdagen. Opvallend is dat Pasen populairder is bij mensen die jonger dan 45 jaar zijn. Evenveel mensen (64 procent) als vorig jaar voelen zich aangesproken door Pasen, blijkt uit het onderzoek onder achthonderd respondenten.

Detailhandel Nederland knijpt handjes dicht

Brancheorganisatie Detailhandel Nederland voorziet een extra omzet van 245 miljoen euro ten opzichte van een gemiddelde week. Wel moet de consument er rekening mee houden dat Goede Vrijdag alle winkels om 19.00 uur dicht zijn.

Eerste Paasdag zijn in sommige gemeenten en plaatsen de winkels geopend. Tweede Paasdag is een populaire winkeldag; zowel meubelboulevards, bouwmarkten en tuincentra trekken veel kopers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen