New Articles7 mrt '11 07:42Aangepast op 7 mrt '11 09:27

Slechtere seks, humeur door mobieltje

Auteur: Edme Koorstra

Televisie, gsm en laptops gebruiken vlak voor het slapengaan zorgt voor een slechtere nachtrust, vonden onderzoekers. Dat verstoort het werk, humeur, rijgedrag, seksleven en de gezondheid.

Het kunstmatige licht van de tv en laptops leidt tot meer alertheid. Dat onderdrukt het vrijkomen van het slaaphormoon melatonine, stelde Charles Czeisler van de Harvard Medical School maandag.
Niet genoeg slapen door elektronica
Van de onderzochte personen zei 95 procent dat ze een of andere vorm van elektronica gebruikten in het uur voor het slapengaan. Ongeveer twee derde gaf toe dat ze te weinig slapen. ,,De gsm's en computers die ons leven productiever en aangenamer maken, kunnen zo worden misbruikt dat we niet genoeg slapen. Miljoenen Amerikanen functioneren daardoor slecht de volgende dag'', concludeert vicevoorzitter Russell Rosenberg van de Amerikaanse National Sleep Foundation (NSF) in Washington.
Wakker door sms' jes
Vooral 46- tot 64-jarigen kijken 's avonds laat veel tv. Jongeren spelen nogal eens videospelletjes voor bedtijd. En zelfs mensen die daarna in slaap vallen, worden nogal eens gewekt door hun telefoon of mails. ,,Eén op de tien kinderen meldde dat ze wakker worden van sms'jes nadat ze naar bed waren gegaan. Mensen doen hun BlackBerries niet uit'', zei Czeisler.
De groep 13- tot 18-jarigen komt zo het meeste slaap tekort. Zo'n 22 procent omschrijft zichzelf als slaperig, vergeleken met 9 procent van de babyboomers tussen de 46 en 64 jaar oud.
Vooral tieners slapen minder
Slaapexperts adviseren dat tieners 9 uur en 15 minuten slapen per nacht. Voor volwassenen is dat 7 uur en 26 minuten doordeweeks. ,,Ik ben het bezorgdst over hoe weinig de tieners krijgen'', zei Czeisler. ,,Kinderen slapen nu 1,5 à 2 uur minder per nacht dan ze een eeuw geleden deden. Dat betekent dat ze zo'n vijftig uur slaap per maand verliezen''.
Het slaapgebrek verstoort het werk, humeur, rijgedrag, seksleven en de gezondheid, waarschuwt de National Sleep Foundation. ,,Ouders moeten de technologie uit de slaapkamers van hun kinderen verwijderen, als ze voor hen het beste willen.''

Gerelateerde artikelen