New Articles27 mei '11 21:47

Rubalcaba opvolger Zapatero

Auteur: Jorn Lucas

De Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero heeft vrijdag voorgesteld zijn minister van Binnenlandse Zaken, Alfredo Pérez Rubalcaba, naar voren te schuiven als de nieuwe leider van de sociaaldemocratische PSOE.

Zapatero werd in 2004 voor het eerst premier van Spanje. In 2008 werd hij herkozen. Begin april liet Zapatero weten dat hij in de parlementsverkiezingen van 2012 geen kandidaat zal zijn voor zijn PSOE.
Vrijdag noemde de premier de 59-jarige minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier Rubalcaba als de kandidaat in de strijd tegen de centrumrechtse Volkspartij PP van Mariano Rajoy.
Verkiezingsverlies
De PSOE-top begint zaterdag de besprekingen over de opvolging van Zapatero en de strategie van de partij. Afgelopen weekeinde verloren de socialisten fors in de lokale en regionale verkiezingen.
Minister van Defensie Carme Chacón werd in de afgelopen maanden ook vaak genoemd als kandidaat voor de opvolging van Zapatero. Zij liet donderdag weten dat ze niet van plan is de PSOE te gaan leiden. Ze zou tot dat besluit zijn gekomen wegens strubbelingen binnen de partij over onder meer de toekomststrategie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen