New Articles6 mei '11 06:45Aangepast op 6 mei '11 11:19

Leers start proef woning asielzoekers

Auteur: Karin Backx

Asielzoekers moeten sneller een huis krijgen. Minister Leers begint een proef in de provincies Utrecht, Drenthe en Friesland. Binnen tien weken moeten asielzoekers die mogen blijven, overgeplaatst worden naar een sociale huurwoning.

Nu moeten veel asielzoekers zeven maanden wachten op een huurwoning.
De Taskforce Thuisgeven onder leiding van Ed Nijpels adviseerde de minister over manieren om deze procedures te versnellen.
"Iedere dag dat een vluchteling in een asielzoekerscentrum zit, raakt de inburgering achterop", zegt Nijpels. "Als mensen eenmaal zijn toegelaten tot ons land en als vluchteling zijn erkent, dan kunnen ze het snelst integreren in een gewone omgeving met een huurhuis en een normale baan."
Huurmarkt
Volgens Nijpels is het geen probleem dat in deze situatie groepen voorgetrokken worden, op de toch al gespannen huurmarkt. "Op dit moment telt Nederland 2,4 miljoen huurwoningen: elk jaar komen er 18000 huizen vrij. Daarvoor is maar een heel klein deel bestemd voor de 7000 vluchtelingen die jaarlijks in Nederland mogen blijven. Nu moeten gemeenten jaarlijks ook hetzelfde aantal asielzoekers huisvesten, maar verloopt de procedure langzamer."
Nieuwe plannen
"Op dit moment mogen vluchtelingen eerst zelf uitkijken naar een huis, kunnen ze er geen vinden, dan krijgen ze daar hulp bij", zegt Nijpels. In totaal kan daar maanden overheen gaan, waardoor vluchtelingen vier maanden langer in een centrum verblijven dan wettelijk is toegestaan. "In het nieuwe systeem krijgen deze mensen meteen een huurhuis aangewezen in een gemeente. Naast een hoop narigheid, scheelt dat jaarlijks ook nog eens zo'n 65 miljoen euro in de staatskas."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen