New Articles3 mei '11 17:19

Sahar heeft verblijfsvergunning binnen

Auteur: Harmen Simon Teunis

Het Afghaans-Nederlandse meisje Sahar Hbrahim Gel en haar familie hebben dinsdag een verblijfsvergunning gekregen. Zij zijn de eersten die in Nederland mogen blijven, nadat minister Gerd Leers had besloten dat verwesterde Afghaanse meisjes in aanmerking kunnen komen voor een verblijfsvergunning.

Dat heeft een woordvoerder van Leers dinsdag laten weten. De nieuwe regeling is maandag gepubliceerd in de Staatscourant. De advocaat van de familie dreigde eind april nog naar de rechter te stappen, als Sahar, haar ouders en haar twee broers niet binnen twee weken een verblijfsvergunning zouden krijgen.

Leers kondigde vorige week al aan niet te willen wachten op de afronding van een debat met de Tweede Kamer over de verwesterde schoolgaande Afghaanse meisjes. Die komen in Afghanistan onder grote psychosociale druk te staan, als ze naar dat land zouden moeten terugkeren. De Kamer stond achter zijn besluit, al verweten oppositiepartijen hem willekeur.

De regels voor Afghaanse meisjes zouden volgens hen ook kunnen gelden voor jongens, andere groepen mensen en voor vluchtelingen uit andere landen. Na het meireces praat de Kamer verder met Leers over het asielbeleid.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen