New Articles23 apr '11 16:10

Advocaat Sahar dreigt met nieuwe rechtszaak

Auteur: Jorn Lucas

De advocaat van het Afghaans-Nederlandse meisje Sahar Hbrahim Gel dreigt opnieuw naar de rechter te stappen om een verblijfsvergunning voor zijn cliënt af te dwingen. Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) zegde enkele weken geleden toe dat Sahar een verblijfsvergunning zou krijgen. Een rechtszaak zou daarom onnodig zijn.

Advocaat Paul Stieger schrijft in een brief op de website van het tv-programma Rondom 10, dat zaterdagavond over uitgeprocedeerde asielzoekers gaat, dat hij direct heeft geprobeerd de vergunning zo snel mogelijk verleend te krijgen. Volgens hem gaat het om de definitieve bevestiging dat de familie kan blijven. ,,Een einde aan een zenuwslopende periode. De schriftelijke vergunning is een vereiste voor het zoeken naar huisvesting, werk, scholing etc.''
IND heeft twee weken
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zou hebben laten weten eerst het beleid op papier te willen zetten, dat naar de Tweede Kamer te sturen en daarna naar de zaak van Sahar en andere vergelijkbare gevallen te kijken. Stieger geeft de IND twee weken de tijd. Daarna stapt hij naar de rechter, zo kondigt hij aan. ,,Handelwijze als in de zaak-Sahar geeft aan dat er blijkbaar weinig gevoel en respect bestaat voor de mensen achter de casus Sahar'', schrijft de advocaat.
Onnodig
Een woordvoerder van Leers is verbaasd. Hij stelt dat de verblijfsvergunning in de zaak-Sahar al is toegezegd door de minister. Een rechtszaak zou onnodig zijn.
Volgens de zegsman van Leers wordt voor het daadwerkelijk kunnen verstrekken van de verblijfsvergunning gewerkt aan het zogeheten vreemdelingenvoorschrift en de werkinstructies voor de IND. Hierin staan de criteria op grond waarvan verblijfsvergunningen kunnen worden verstrekt aan 'verwesterde' Afghaanse meisjes, zoals Sahar. Leers heeft eerder op basis van een globale schatting aangegeven dat er nog veertig tot honderd zaken als die van Sahar zijn. ,,Deze zaken moeten van geval tot geval worden bekeken'', aldus de woordvoerder.
Verder zei de woordvoerder dat de Kamer zich binnenkort al over de nieuwe criteria kan uitspreken. Woensdag debatteert de Kamer over de asielprocedures.

Gerelateerde artikelen