New Articles8 mei '12 19:27Aangepast op 8 mei '12 19:46

Prinses Mabel stopt met werk bij The Elders

Auteur: Fleur de Bruijn

Prinses Mabel stopt met haar werk als algemeen directeur bij The Elders, de denktank van ‘oude wijzen’ die Nelson Mandela in 2007 oprichtte.

Volgens de organisatie heeft Mabel ontslag ingediend omdat haar man, prins Friso, sinds een skiongeluk afgelopen februari in coma ligt. Ze blijft wel in deeltijd als Senior Adviser bij de raad in dienst.

Prinses Mabel was sinds 1 juli 2008 algemeen directeur van The Elders, een raad van wereldleiders en andere prominente personen. Het doel van de raad is het oplossen van globale problemen zoals aids, gewapende conflicten en armoede.

"Mabel heeft het respect en de genegenheid van The Elders verdiend en van iedereen met wie ze heeft samengewerkt. Haar vertrek is een groot gemis’’, aldus de Zuidafrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu in een verklaring van de organisatie. Tutu noemde haar ook een uitstekend en onvermoeibaar directeur. "Niemand had dat met meer integriteit, betrokkenheid en effectiviteit kunnen doen.’’

Hersenbeschadiging
Prins Friso is begin maart opgenomen in het Wellington ziekenhuis in zijn woonplaats Londen. Friso verliet eerder het ziekenhuis van Innsbruck. Daar werd hij in februari opgenomen nadat hij bij het Oostenrijkse Lech door een lawine werd bedolven. Door het ski-ongeval liep de prins een ernstige hersenbeschadiging op. Hij komt mogelijk nooit meer bij bewustzijn, lieten zijn artsen weten.

Binnenlandse Veiligheidsdienst
Mabel Martine Wisse Smit is geboren als Mabel Martine Los op 11 augustus 1968 in Pijnacker. Na haar eindexamen aan het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum studeerde ze economie en politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Ze liep stage bij de Verenigde Naties, Shell, het ministerie van Buitenlandse Zaken en ABN AMRO.

HP/De Tijd schreef half april dat Mabel in de jaren negentig heeft gewerkt als agent en informant van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD), de voorloper van de AIVD. Het weekblad baseerde zich op de memoires van oud-BVD'er Frits Hoekstra.

Verenigde Naties
Tijdens haar studie toonde Wisse Smit interesse in de mensenrechtensituatie overal ter wereld. Na haar studie kreeg ze een baan bij de Verenigde Naties in New York. Daar specialiseerde ze zich in de Balkan.

In 1995 was zij aanwezig bij de vredesconferentie in Dayton en speelde ze een actieve rol bij de totstandkoming van de akkoorden die een einde maakten aan de burgeroorlog in het voormalige Joegoslavië. Ze had destijds een relatie met de Bosnische minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Sacirbey. Hoekstra schrijft dat Mabel de contacten met Sacirbey op verzoek van de BVD heeft aangeknoopt.

De BVD-connectie speelde volgens Hoekstra ook een rol toen Mabel zich in 2003 verloofde met Friso. Binnen een week kreeg premier Balkenende een verklaring van geen bezwaar. Normaal duurt dit weken of maanden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen