New Articles14 mrt '11 21:19Aangepast op 15 mrt '11 06:09

Karadzic moet Bosnische familie betalen

Auteur: Pieter van den Akker

De twee voormalige Bosnisch-Servische leiders Radovan Karadzic en Biljana Plavsic moeten 200.000 euro schadevergoeding betalen aan een Bosnische familie. Een Franse rechtbank heeft ze maandag daartoe veroordeeld.

Volgens de rechtbank in Parijs zijn Karadzic en Plavsic verantwoordelijk voor het lijden dat de familie Kovac moest doorstaan in 1992 tijdens de Balkanoorlog en tijdens de ballingschap van leden van de familie in Frankrijk.
Oma's keel doorgesneden
Adil en Zuhra Kovac en hun kinderen vluchtten in 1992 naar Frankrijk nadat hun huis in Foca in het zuidoosten van Bosnië was aangevallen. Adil Kovac was mishandeld, een van zijn zonen was twee keer in een been geschoten en de grootmoeder werd de keel doorgesneden.
De familie had zes jaar voor Franse rechtbanken voor smartengeld gestreden. Ze had 1 miljoen euro geëist.
Joegoslavië-Tribunaal
De van oorlogsmisdaden verdachte Karadzic staat terecht voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Plavsic werd in februari 2003 door het Joegoslavië-Tribunaal tot elf jaar celstraf veroordeeld wegens etnische vervolging in de afscheidingsoorlog in Bosnië-Herzegovina. Ze kwam in 2009 vervroegd vrij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen